DOKA ONDERSTEUNT KLANTEN MET INNOVATIEVE EN DIGITALE OPLOSSINGEN

bouwcomplex
Van 8 t/m 14 april a.s. opent de grootste bouwbeurs ter wereld, bauma, in München haar deuren. Onder het motto “Onze bijdrage om de productiviteit op de bouwplaats te verhogen” presenteert de Doka Campus de meest recente producten, diensten en innovaties in een 4.700 m² grote stand. Op een open terrein ten noordwesten op stand FN.420 kunnen bezoekers de mogelijkheden en oplossingen ervaren om de productiviteit van bekistingsengineering te verhogen.
Al drie maanden voor de officiële opening op 8 april breekt de bauma het eerste record. Meer dan 3500 exposanten uit 55 landen hebben zich aangemeld – bijna 100 exposanten meer dan de vorige bauma in 2016. Het beursterrein ten oosten van München is uitgebreid tot 614.000 m² en het aantal beurshallen werd uitgebreid tot 18. In navolging van die uitbreiding voegde ook Doka twee nieuwe sectoren toe aan haar presentatie. Op de 4.700 m² grote Doka Campus wordt naast het complete producten- en dienstenpakket van Doka ook de bekistingsverkoopactiviteiten van Form-on en de innovatieve projecten van de Umdasch Group Ventures gepresenteerd. De Umdasch Group is een paraplu-organisatie waaronder de bedrijven Doka, Umdasch Group Ventures en umdasch The Store Makers vallen.
Doka’s zusterbedrijf Umdasch Group Ventures richt zich op toekomstige trends en nieuwe technologieën in de bouw alsook op de ontwikkeling van vernieuwende, mogelijk disruptieve innovaties. In 2019 presenteert de innovatietak van de Umdasch Group drie nieuwe oplossingen: Contour Crafting (3D printen voor de bouw), Neulandt (mobiele prefab fabriek voor betaalbare woningen) en Contakt (digitalisering van banensite).
Form-on is een Doka-onderdeel dat wereldwijd nieuwe en gebruikte bekistingcomponenten levert. Het bedrijf heeft twee bedrijfsonderdelen, waarvan de Componenten-divisie, bekistingverkopers en -producenten nieuwe bekistingonderdelen zoals platen, liggers, pijlers en multiplex biedt. De divisie Gebruikt, koopt en verkoopt een in kwaliteit variërend pakket gebruikte bekistingen van uiteenlopende producenten.
De Doka Campus is een ontmoetingsplaats voor dialoog en communicatie met beursbezoekers. De vakbeurs bauma biedt Doka een unieke gelegenheid voor presentatie van alle aspecten van het bedrijf en – nog belangrijker – alle bijdragen die het levert aan de productiviteit op de bouwplaats, inclusief producten, diensten en digitale oplossingen.
“Onze klanten leveren dagelijks bijzondere prestaties. Doka ondersteunt hen daarbij en wil graag herinnerd worden als partner voor de bouwsector die vandaag al de oplossingen voor morgen biedt en daarmee de productiviteit op de bouwplaats verhoogt en tegelijkertijd verder in de toekomst kijkt. Onze belangrijkste boodschap tijdens de bauma 2019 bestaat uit de uitbreidingen op ons producten- en dienstenportfolio en onze nieuwe ideeën voor verhoging van de productiviteit van bekistingen en in het werk gestort beton”, aldus Harald Ziebula, voorzitter van de raad van bestuur van Doka.
Net als tijdens bauma 2016 vormen ook dit jaar de live productdemonstraties met de huidige wereldkampioen en vice-wereldkampioen in betonbouw (WorldSkills 2017) één van de hoogtepunten. Nieuw daarbij is het gebruik van het DokaXlight bekistingsysteem.
De 16 meter hoge en twee niveaus tellende Engineering Tower toont de engineering-deskundigheid van Doka. Bezoekers kunnen met behulp van Virtual Reality (VR) verschillende scenario’s ervaren en presentaties volgen over hoogbouw en de bouw in de infrastructuur- en energiesector. Met de aanwezige engineeringexperts kan worden gediscussieerd over de specifieke mogelijkheden voor deze sectoren. Het Doka-team ondersteunt klanten wereldwijd met internationale praktijkervaring en betonexpertise.
Voor de hoogbouwsector beleeft DokaXact haar première tijdens de bauma. DokaXact is een sensorsysteem dat het opbouwen van zelfklimmende bekistingsystemen voor surveyors en bouwplaatspersoneel versnelt en nauwkeuriger maakt. Het systeem is genomineerd voor de bauma Innovation Award 2019.
www.doka.com/ar) biedt klanten de mogelijkheid om Doka oplossingen in augmented en virtual reality te ervaren. De toepassingen hiervan variëren van het projecteren van Doka bekistingen op geprinte plattegronden via het positioneren van driedimensionale modellen in hun omgeving tot virtual reality tours in en langs Doka-oplossingen. Een 3D-afbeelding van de modellen en QR-codelezers maken de functionaliteit van deze app compleet. Van een aantal 3D-modellen kunnen zelfs bepaalde componenten worden getoond en verborgen en kunnen animaties van opbouwprocedures worden bekeken.
Concremote is een innovatieve en bewezen dienst die inmiddels op tal van bouwplaatsen wordt ingezet. Het unieke digitale meet- en besluitvormingsondersteunende systeem meet real-time de sterkteontwikkeling van beton op de bouwplaats. Voor het systeem worden nu verschillende software- en hardware-innovaties gepresenteerd.
Hiertoe behoren de nieuwe webportal FORECAST voor voorspelling van de sterkteontwikkeling en SCENARIO voor het vergelijken van verschillende betonsamenstellingen. Daarnaast verdient ook de nieuwe Concremote app speciale vermelding.
De software- en adviesdienst Contakt integreert speciaal ontwikkelde sensortechnologie en biedt informatie die direct vanaf de bouwplaats wordt aangeleverd. Dat bespaart niet alleen kostbare tijd maar vormt ook de basis voor optimalisering van bouwprocessen zodat Doka projecten op tijd en binnen budget kunnen worden opgeleverd. Er is een mobiele app voor het plannen, organiseren en controleren van het werk op locatie en de inzet van materiaal en mensen. Aannemers en projectontwikkelaars profiteren van een verbeterde transparantie. Bovendien kunnen zijn nu hun werkstromen en daarmee hun concurrentiepositie verbeteren op basis van gegevens uit het veld.
In de nabije toekomst wordt het virtueel bouwen een standaard-tool. Het automatiseren en ‘vernetwerken’ van de ‘feitelijke bouwlocatie’ zullen daardoor alleen maar toenemen. Voor Doka betekent dit, dat met VDC/BIM (Virtual Design and Construction/Building Information Modelling), bekistingsoplossingen nog nauwer kunnen aansluiten op de planning en het bouwproces van een bepaald gebouw. Dat draagt aanzienlijk bij aan het succes van het totale project. De klanten profiteren van verschillende voordelen, zoals continue toegankelijkheid tot up-to-date bouwinformatie en de mogelijkheid om simulaties uit te voeren om de voortgang, kosten en veiligheid te controleren.
Het myDoka klantenportal biedt eersteklas customer service. Klanten hebben op ieder moment eenvoudig toegang tot hun specifieke project- of bouwplaatsinformatie via PC, tablet of smartphone – dé ideale interface naar het Doka-team. De afgelopen maanden hebben software-engineers intensief gewerkt aan de verdere uitbreiding van myDoka. Het online portal is nu nog klantvriendelijker, gestructureerder en intuïtiever te gebruiken. De nieuwe functionaliteiten maken het voor klanten nog makkelijker om hun projecten en locaties te beheren.
Het management van bouwlocaties is een Doka dienst waarmee klanten hun Doka-huurmateriaal kunnen beheren en volledig overzicht over hun eigen voorraad houden. Met het gezamenlijk managen van huur- en koopmateriaal krijgt de klant een centraal platform dat een heldere inzichtelijkheid combineert meet een geoptimaliseerde organisatie.
Met de Online Shop biedt Doka de mogelijkheid om het volle digitaliseringspotentieel van e-commerce te benutten. Klanten kunnen via verschillende apparaten (PC, tablet, smartphone) en besturingssystemen toegang krijgen tot het online aanbod en Doka-producten te kopen. Ze hebben bovendien een actueel overzicht van producten, beschikbaarheid en prijzen én aanbevelingen voor de noodzakelijke accessoires en hulpstukken.
[caption id=”attachment_210161” align=”alignnone” width=”200”] DOKA CAMPUS BAUMA 2016[/caption]
Nieuwe producten van Doka
Veiligheid, snelheid en kosteneffectiviteit worden steeds belangrijkere succesfactoren voor zwaar werk op de bouwplaats. Doka bekistingsystemen zijn geoptimaliseerd om dat succes mogelijk te maken. In de wereld van bekistingen ervaren Doka-klanten dit op verschillende manieren.
FreeFalcon is één van de meest recente producten die een ideale combinatie van veiligheid en bewegingsvrijheid biedt. De mobiele valbeveiliging beveiligt personeel dat wordt blootgesteld aan valgevaar. Het systeem zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de veiligheid zonder ten koste te gaan van de mobiliteit en helpt het valgevaar van hoogte te minimaliseren.
Met Framini breidt Doka het productenprogramma voor Zuid-Amerika, Azië en het Midden-Oosten verder uit. De nieuwe Framini is een goed voorbeeld van de mogelijkheden die een bekistingsysteem biedt  om de productiviteiten op kleine en middelgrote bouwplaatsen te vergroten. Met name voor woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuurprojecten is een snelle, professionele en economische projectuitvoering noodzakelijk. Als lichtgewicht systeem met optimale ergonomische eigenschappen vermindert het Framini bekistingsysteem hier de bekistingsinspanningen. Het systeem maakt een snelle verwerking mogelijk en is in hoge mate aan te passen aan de lokale omstandigheden.
Doka tijdens bauma 2019, 08-14 april 2019
Stand FN.420/1 + 420/2, buitenterrein Noord/West, Munich Trade Fair Centre
Verdere informatie: www.doka.com/bauma