Heien zonder herrie

bouwcomplex
Funderen zonder geluids- en trillingsoverlast. Anno vandaag is dit bij bouwwerkzaamheden in binnenstedelijke gebieden een must. Altenburg Funderingstechniek, specialist in funderen met mortelschroefpalen, ziet de markt dan ook groter worden.
Zeg je heien of funderen dan zeg je herrie en trillingen. Zo niet als de Altenburg Groep aan het werk is. Zij is dé specialist op het gebied van funderingen door middel van mortelschroefpalen. Het bedrijf begon ooit als loonbedrijf in de agrarische sector. Nu, vele jaren verder, is het uitgegroeid tot dé specialist in het aanbrengen van mortelschroefpalen. “Onze core-business ligt met name in de woningmarkt,” vertelt Alwin Minks. “Denk aan nieuwbouwwoningen aan de rand van een stad of dorp en aan wijken uit de jaren ’50 en ’60 die plaatsmaken voor nieuwe woningen.”
Honderden palen Het portfolio van Altenburg reikt echter veel verder. Zo boorden ze 300 palen voor een nieuwe sporthal in Heerenveen, 650 mortelschroefpalen voor zeven zorggebouwen in Heemstede en boorden ze palen voor geluidsschermen bij knooppunt Hoevelaken. Dit geeft wel aan hoe veelzijdig hun opdrachtgevers zijn. “Wij staan bekend om onze nette manier van werken. Waar in de grond geboord wordt, heb je altijd veel uitkomende grond. Wij zorgen ervoor dat de bouwputten netjes achter gelaten worden. En als er tijdens het werk op een bouwlocatie iets is, zoeken wij altijd samen met de betreffende mensen naar een goede oplossing. We houden de planning goed in de gaten en komen onze afspraken na. Voor ons vanzelfsprekend, maar helaas geldt dat niet voor iedereen in de bouw.” Het zijn niet alleen haar opdrachtgevers waar Altenburg aandacht voor heeft, haar eigen mensen zijn net zo belangrijk. Veel aandacht is er voor de veiligheid. “We stimuleren op allerlei manieren het welzijn van onze mensen. Plezier op het werk en gezond aan het werk zijn bij ons echt speerpunten. Goede mensen zijn schaars, dus daar zijn we zuinig op.”
Nieuwe ontwikkeling Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol. Het machinepark bestaat nog niet uit elektrische voertuigen, die hebben namelijk nog niet de vereiste kracht, maar Altenburg beschikt wel over relatief nieuwe machines. Onlangs hebben ze een nieuwe dieplader aangeschaft. “Daarmee verzorgen we ons eigen transport en voorkomen we dat er onnodig extra kilometers gereden worden. Kijken we naar onze mortelschroefpalen, dan zijn we aan het pionieren met aardwarmte. Hoe dieper we de grond in kunnen boren, hoe gunstiger het is voor het ophalen van aardwarmte voor warmtepompen. Hoe dieper, hoe warmer. We zijn bezig om mortelschroefpalen nog verder te ontwikkelen om nog dieper de aardwarmtebuizen te kunnen aanbrengen en zo meer rendement te behalen. Het staat nog in de kinderschoenen, maar het begin is er.”