Afbeelding

Innovatieve warmtepomp Xtend van Intergas klaar voor massaproductie

bouwcomplex

Cv-ketelgigant Intergas stapt vol vertrouwen in de wereld van hybride warmtepompen met zijn nieuwste innovatie: de Xtend. De hybride warmtepomp is het resultaat van zelfontwikkelde technologie en is klaar om op grote schaal in productie te worden genomen. Met het oog op de energietransitie biedt Intergas hiermee een haalbare, betaalbare en schaalbare oplossing.

Dit jaar rolden de eerste 30.000 exemplaren van de Xtend-warmtepomp van de productieband. Het doel van Intergas is om dit aantal jaarlijks te verdubbelen, zodat er in 2026 een hybride warmtepomp beschikbaar is ter vervanging van iedere cv-ketel.

Ondanks enige controverses, gelooft technisch directeur Peter Cool dat hybride warmtepompen de sleutel zijn tot het boeken van aanzienlijke vooruitgang in de energietransitie. Of ze nu fungeren als overgangsfase of als eindstation: hybride warmtepompen bieden een realistische route om de CO2-uitstoot te verminderen en de afhankelijkheid van aardgas te verminderen. Intergas gaat echter nog verder dan dat. Zo biedt het bedrijf ook volledig elektrische oplossingen en experimenteert het met waterstoftoestellen. “Elke route binnen transitieland kunnen en moeten we bewandelen”, aldus Cool.

Praktisch en goedkoop De hybride warmtepomp, zoals de Xtend, biedt aanzienlijke voordelen. De pomp vermindert niet alleen het aardgasverbruik met maar liefst tachtig procent en CO2-uitstoot, maar zorgt ook voor een aanzienlijke kostenbesparing op de energierekening. “En dat doe ik veel liever dan voor een paar mensen voor veel geld het gasverbruik voor honderd procent reduceren”, zegt Cool.

Duurzame upgrade Het grootste deel van het jaar kan een warmtepomp voorzien in de energiebehoefte; wanneer nodig slaat de HR-ketel aan en voorziet daarnaast in het tapwater. De ketel wordt nu gestookt met aardgas, maar in de toekomst kunnen dit ‘groene’ brandstoffen zijn zoals waterstof. Naar verwachting zal de hybride warmtepomp vanaf 2026 een essentiële rol spelen in de Nederlandse verwarmingsindustrie. De overheid streeft ernaar om elke ketelvervanging te koppelen aan een duurzame upgrade, wat in de praktijk minimaal een hybride warmtepomp betekent.

Eigen techniek Intergas gelooft sterk in onafhankelijkheid en investeert dan ook fors in eigen techniek. Net als dat het bedrijf zelf een warmtewisselaar voor hun HR-ketel heeft ontwikkeld, bevat de Xtend-warmtepomp ook eigen elektronica en software. “Hierdoor zijn we niet afhankelijk van toeleveranciers en hebben we zelf de controle”, zegt Cool. “Uiteindelijk willen we marktleider worden op het gebied van hybrides en de beste zijn in massaproductie.”

Altijd up-to-date De Xtend warmtepomp vertegenwoordigt de tweede generatie hybride technologie. Met vereenvoudigde techniek en software biedt de Xtend meer gebruiksgemak en efficiëntie. Dankzij een geïntegreerde webserver en webgebruikersinterface kunnen updates gemakkelijk draadloos en op afstand worden uitgevoerd, waardoor het toestel altijd up-to-date blijft. Met sensoren die het gastoestel op intelligente wijze aansturen, maximaliseert de Xtend de energie-efficiëntie en het comfort in de woning.

Koploper in Europa Volgens Cool zitten ketel en warmtepomp in de volgende generatie in één behuizing, waarmee je installatietijd en ruimte wint. Hiermee wil Intergas ook de prijs laag houden. “Kijk naar de introductie van de HR-ketel, ontwikkeld na de oliecrises in de jaren zeventig. De eerste modellen waren destijds ook flink duurder. Het duurde toen ook twintig jaar tot de hoogrendementsketel in massaproductie ging.” Net als toen loopt Nederland volgens Cool ook nu weer voorop in Europa. “We zijn het onszelf als branche verplicht om technisch te blijven evolueren en om een volumemarkt te creëren.” Cool is ervan overtuigd dat als ook de rest van Europa de hybride warmtepomp omarmt, er ook vernieuwingen zullen volgen van de buitenunit. “Ook op dat gebied wordt met regeltechniek geïnnoveerd”, zegt hij.

Investeren in educatie en training Naast technologische innovatie erkent Intergas hierin het belang van goed opgeleide installateurs. Met de introductie van de Xtend en andere geavanceerde verwarmingssystemen, investeert Intergas in training en educatie op het gebied van hybride en all-electric. “Een warmtepomp bevat meer elektra en koudetechniek. Advies, ontwerp en uitvoering vragen om meer vaardigheden van de monteur”, zegt Cool. De opening van een opleidingslocatie in Utrecht in 2023 markeert een belangrijke stap in het vergroten van het kennisniveau van installateurs. Behalve dat er productietrainingen plaatsvinden is er een showroom voor het demonstreren van de beschikbare verwarmingstechniek. Intergas hoopt met de nieuwe locatie het jaarlijks aantal opleidingen te verdubbelen.