|||
||| |||

Bobcat-machines ingezet bij archeologische opgravingen bij het mausoleum van Augustus in Rome

gww
Dankzij hun compacte formaat, de stabiliteit en de wendbaarheid bleken Bobcat-machines de ideale keuze voor een indrukwekkend archeologisch project in Rome. De stad is uniek in de wereld, want dankzij 2800 jaar geschiedenis ligt onder de stad een uitgestrekt archeologisch museum begraven. De moderne stad verbergt veel van de oude stad, maar dankzij talrijke opgravingen, waarbij telkens nieuwe ondergrondse monumenten tevoorschijn komen, wordt daarvan steeds meer zichtbaar.
Rome is bezaaid met archeologische locaties, die ontstaan wanneer delen van de stad worden gemoderniseerd. Daardoor komen nog steeds belangrijke resten van de oude Romeinse beschaving aan het daglicht. Een indrukwekkende locatie is het mausoleum van Augustus, de graftombe die de Romeinse keizer voor zichzelf en zijn familie liet bouwen. Het cirkelvormige mausoleum, gelegen in het historische hart van Rome, is één van de belangrijkste monumenten van de stad.

Grootste opgraving in Europa Op de archeologische locatie, de grootste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, hebben vijf Bobcat-machines twee jaar lang zonder onderbreking gewerkt. Het waren een compacte rupslader van het model T590 en minigraafmachines van de modellen E17E35E45 en E85. 
De machines werden niet alleen ingezet voor de opgraving: maar ze hielpen ook mee het Piazza Augusto Imperatore, het plein vóór het mausoleum, om te toveren tot een publieke ruimte. Daar komen een cafetaria en een gebouw waar bezoekers hun toegangskaartjes voor het mausoleum kunnen kopen. Het plein wordt met het straatniveau verbonden door middel van twee trappen: één aan de zijde van het museum Ara Pacis en de andere naar de kerk San Carlo al Corso. Het plein is nu in feite een groot amfitheater geworden, waar in de toekomst voorstellingen in de buitenlucht gehouden zullen worden. Dankzij dit project dat 7000 vierkante meter beslaat, wordt de stad weer dichterbij haar geschiedenis gebracht. 1600 vierkante meter van het terrein ligt op het niveau van de archeologische werkzaamheden, waaronder 350 vierkante meter met de originele vloer uit de eerste eeuw na Christus.
Zonder beschadigingen Bij archeologische opgravingen gaat men uiteraard zeer langzaam en zorgvuldig te werk. Minigraafmachines maken het mogelijk om effectief te werken, zonder het risico dat de historische schatten van het oude Rome worden beschadigd. Voordat met het graafwerk kan worden begonnen, wordt het terrein opgemeten door de toezichthoudende archeologen. In het begin kan het graven snel verlopen. Als een bepaalde diepte is bereikt, moet extreem nauwkeurig verder worden gegraven. Bij dit langzame en geduldige werk moet bij elke graafmachine continu een archeoloog aanwezig zijn, die elke opgegraven steen of fragment onderzoekt. Om schade aan vondsten te voorkomen, werden de Bobcat-machines uitgerust met bakken zonder tanden. Daarnaast werd een zeefbak aangeschaft om archeologische resten uit de uitgegraven grond te zeven.
De Bobcat-graafmachines hebben zonder verdere hulp maar liefst 16.000 kubieke meter grond afgegraven. Dat ging laag voor laag, tot een diepte van 7 meter beneden straatniveau. Bij dit werk groeven de machines diverse schatten uit. Een van de meest opvallende is een blok travertijn van ruim 2 meter hoog. Deze steen, die uit 49 na Christus stamt, was een van de stenen die het pomerium ofwel de grens van het gewijde deel van de stad markeerden. Hij wordt nu tentoongesteld in het museum Ara Pacis.

Restauratiewerkzaamheden De opgravingen werden uitgevoerd door VM Ecologica, een in Rome gevestigd bedrijf dat zich bezighoudt met grondverplaatsing, sloop en inzameling van sloopafval. Maar bovenal is het gespecialiseerd in archeologische opgravingen. De eigenaar, Marco Vita, was betrokken bij vele andere belangrijke archeologische opgravingen in en rond Rome; onder meer bij diverse restauratiewerken op de Palatijn, een van de zeven heuvels van Rome, en bij het archeologische museum in Gabbi aan de Via Prenestina. Verder werkte hij mee bij werkzaamheden voor wegrestauraties bij de Villa dei Quintili, aan opgravingen bij het museum Crypta Balbi in het centrum van Rome en opgravingen om een deel van de Via Appia te onderzoeken, die nu ongeveer op 9 meter onder het huidige straatniveau in het centrum van Rome ligt.
“We zijn er trots op dat we hebben mogen meewerken aan weer een belangrijke archeologische opgraving in Rome”, aldus Marco Vita, eigenaar van VM Ecologica. “En opnieuw voldeden de Bobcat-machines helemaal aan onze verwachtingen op het gebied van efficiëntie en betrouwbaarheid. Het zijn uitstekende machines. Ik heb altijd Bobcat gekocht en ik ben ook niet van plan om in de toekomst andere merken uit te proberen. Concurrenten leveren ongetwijfeld machines die ook goed presteren, maar ik heb nu eenmaal alle vertrouwen in Bobcat. De volgende machine die ik aanschaf wordt een elektrische minigraafmachine E10e, die we gaan gebruiken op een heel speciale locatie in Rome.”
Angelo Petti, verantwoordelijk voor de logistiek op de projectlocaties van VM Ecologica, merkt op: “Op al onze projectlocaties vertrouwen wij op Bobcat-machines met hun uitstekende  graafvermogen, stabiliteit en nauwkeurige, soepele bediening. Daarnaast zijn reserve-onderdelen altijd snel leverbaar en wordt vervanging snel en zorgvuldig uitgevoerd. Tijdens ons werk hebben we daarom nog nooit problemen gehad met instanties die toezicht houden op de administratieve en mechanische regels voor het gebruik van machines op archeologische locaties.”
Meer informatie over Bobcat en Bobcat-producten vindt u op onze website www.bobcat.com.
|||
|||
|||