Afbeelding

Bespaar geld door jaarlijks onderhoud

installatie
Het is zomer in Nederland en tropische dagen zijn aangebroken! Om het binnenklimaat in je kantoorpand aangenaam te houden heb je een goedwerkende klimaatinstallatie nodig. Bij een optimaal binnenklimaat presteren mensen namelijk het beste. Het is belangrijk om je klimaatsysteem in optimale conditie te houden, voor zowel de werking als de levensduur van je apparaat en om een hogere energierekening te voorkomen. Hiervoor is jaarlijks en correct onderhoud noodzakelijk. Ook voorkom je problemen en storingen aan de installatie. Je zorgt ervoor dat deze zo efficiënt mogelijk kan werken om zo het stroomverbruik gelijk te houden en te zorgen dat het systeem schoon blijft. Alleen een F-gassen gecertificeerd monteur is bevoegd om volledig onderhoud aan de klimaatinstallatie uit te voeren.
Onderhoud voorkomt problemen en storingen Tijdens het onderhoud voert de monteur een technische inspectie van de buiten-unit uit en worden koelleidingen met isolatie gecontroleerd op beschadigingen. Eens in de zoveel tijd zal de klimaatinstallatie ook bijgevuld moeten worden met koudemiddel. Indien je dit niet tijdig laat doen, neemt de werking van het systeem af en zal de installatie op den duur helemaal niet meer koelen. Daarnaast zal er bij het niet tijdig bijvullen van de klimaatinstallatie meer stroom verbruikt worden, doordat het systeem langer en meer moet draaien om zo de gewenste temperatuur te bereiken.
Bij het onderhouden en nalopen van verschillende instellingen en programmeringen van een klimaatinstallatie werken gecertificeerde monteurs volgens de gebruikershandleiding, leveranciershandleiding, werkbonnen en het logboek van de desbetreffende installatie om zo de juiste handelingen uit te kunnen voeren.
Schone filters voor gezonde lucht Gedurende het onderhoud van de klimaatinstallatie controleert de monteur ook het filter van de installatie. Deze wordt bij iedere onderhoudsbeurt gereinigd en incidenteel vervangen. De onderhoudsmonteur geeft altijd advies over het vervangen van de filters. Het is van belang het filter tijdig te laten reinigen om zo problemen met de installatie en gezondheidsklachten te voorkomen. Een vervuilde installatie kan namelijk verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen en geurklachten veroorzaken door bacteriën en schimmels die zich in de lekbak en verdamper bevinden. Verstopte en vervuilde filters zorgen daarnaast voor een verlies aan blaaskracht en voeren pollen en andere vervuiling aan die het filter niet meer kan tegenhouden. Door het regelmatig laten reinigen van de filters kan de klimaatinstallatie weer optimaal werken; het systeem moet immers lucht kunnen aanzuigen én zuiveren om zijn werk goed te kunnen doen.
Kies een NVKL erkende installateur Het onderhouden van klimaatinstallaties is een specialisme. Twijfel je welke installateur je hiervoor moet benaderen? Kies dan altijd voor een NVKL erkende installateur om zeker te zijn van kwaliteit, duurzaamheid, betrouwbaarheid en professionaliteit. Alle NVKL-installateurs zijn in het bezit van de NVKL-erkenning, waar ze één keer in de twee jaar op getoetst worden. Zij voldoen hiermee aan alle verplichte wetgeving en eisen op het gebied van onder andere opleiding, vakkennis en materiaal. Ze kennen de risico’s van koudemiddelen en werken met de juiste technische hulpmiddelen om hiermee om te gaan en de veiligheid te waarborgen. Een NVKL erkende specialist denkt met je mee en geeft gepast advies. Bovendien kun je altijd terugvallen op de zakelijke geschillencommissie en de geschillencommissie voor consumenten die aan de NVKL-erkenning zijn gekoppeld. Op www.nvkl.nl vind je installateurs die gecertificeerd zijn en voldoen aan diverse kwaliteitseisen.