Vier onmisbare ingrediënten voor advies over warmtepompen

installatie
Voor elk klimaatvraagstuk is een oplossing. Daar is ACR Klimaat van overtuigd. De importeur en distributeur van klimaatsystemen levert niet alleen apparatuur van twaalf verschillende merken maar heeft ook heel veel knowhow in huis.
“Wij handelen in gebakken lucht,” zegt Jacques Robeerst, eigenaar en oprichter van ACR Klimaat in Vught. “Zo vertel ik het altijd omdat wij met onze producten lucht kunnen koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen, zuiveren en ga maar door. Onze klanten zijn met name installateurs. In praktijk zie je dat het gemiddelde kennisniveau van warmtepompen nog onvoldoende is. Wij hebben die kennis wel, daar ligt dan ook onze grote toegevoegde waarde.”
Pasklare oplossingen Binnen tien jaar moeten zo’n 1,5 miljoen woningen over naar duurzame verwarming zonder uitstoot van CO2. Dit terwijl er al een schreeuwend tekort is aan vakmensen. De noodzaak om systemen te ontwikkelen die relatief eenvoudig én snel te implementeren zijn, is groot. Dat voelen ze ook bij ACR. Zij zijn op dit moment bezig met de ontwikkeling van een zogenaamde dakkapellenunit. Een kant-en-klaar warmtepompsysteem dat net als een dakkapel in het dak geplaatst wordt. Na de bouwvak wordt de eerste testunit geplaatst. “Dit systeem heeft veel voordelen. Ten eerste is het een pasklare inbouwoplossing bestaande uit een luchtwater warmtepomp en warmtepomp boiler en een gebalanceerd ventilatiesysteem. Ten tweede krijg je hier twee keer subsidie op. En als laatste is het dankzij het inbouwsysteem in één dag geplaatst en zijn alle componenten van binnenuit bereikbaar.”
Onmogelijk Jacques kan zich groen en geel ergeren aan politici en andere mensen die ‘niet gehinderd door enige kennis’, van alles menen te weten over warmtepompen en hun toepassingen. “Er worden vaak dingen geroepen die niet kloppen. Mooi voorbeeld is Diederik Samson die meent dat warmtepompen twintig procent goedkoper moeten en maar 40 dB(A)geluid mogen produceren.  Als wij fluisteren is de geluidssterkte al hoger. En dat ze twintig procent goedkoper moeten worden maar tegelijkertijd in Nederland gemaakt moeten worden, is technisch niet mogelijk.”
Vier ingrediënten voor goed advies Voor een goed advies over warmtepompen en daarmee ook de uitvoering van de energietransitie zijn vier ingrediënten essentieel volgens Jacques. “De eerste is isolatie. Wat er niet uitvliegt, hoeft er ook niet in. Daarnaast speelt als tweede het afgiftesysteem een rol. Is er sprake van een laag temperatuur verwarmingssyteem, zoals vloerverwarming of heb je een hoog temperatuur verwarmingssyteem zoals radiatoren? Het derde ingrediënt is de opwekking. Ga je energie opwekken via een warmtenet, stadsverwarming, pelletkachel, warmtepomp of anders? Welk systeem het beste is, verschilt per situatie. En als laatst wil ik noemen de regeling. Met een goede weersafhankelijke regeling bespaar je veel energie.”