Wat zijn de meest duurzame bouwmaterialen?

installatie
Er zijn verschillende manieren om op een duurzame manier een pand te bouwen. Een van de opties is om bij de bouw te zorgen voor een constructie met een laag energieverbruik en goede isolatie. Een andere goede mogelijkheid is om specifiek voor bouwmateriaal te kiezen dat duurzaam is. Dit zijn 5 duurzame bouwmaterialen die daarvoor geschikt zijn.
Schapenwol als isolatiemateriaal Schapenwol wordt regelmatig gebruikt als een milieuvriendelijk isolatiemateriaal voor woningen. Het biedt betere isolatie dan veel synthetische materialen en is ook nog eens vrij dik. Bovendien is schapenwol te produceren met minder energie dan veel synthetisch isolatiemateriaal. Dat maakt het een milieuvriendelijke optie voor de isolatie van een woning.
Natuursteen Het winnen van diverse natuursteen soorten gaat vrij eenvoudig zonder dat dit een grote impact op het milieu heeft. Daarbij is natuursteen eenvoudiger te winnen dan bijvoorbeeld kunststof of bepaalde soorten metaal. Bovendien is natuursteen een materiaal dat zich goed laat hergebruiken, wat het een extra duurzaam bouwmateriaal maakt.
Bamboe Bamboe is een duurzaam en snel groeiend materiaal. Bamboe herbossen is snel gedaan, wat bamboe een goede ecologische optie maakt. Bovendien groeit bamboe op veel plekken ter wereld, waardoor het weinig impact op het milieu heeft om bamboe te vervoeren. Dit maakt bamboe niet alleen een duurzaam maar ook betaalbaar materiaal.
Gerecycled bouwmateriaal Een ander voorbeeld van duurzaam bouwmateriaal is gerecycled metaal of hout. Voor herwonnen hout, dat vaak opnieuw bewerkt hout is uit bijvoorbeeld gesloopte panden, hoeven bijvoorbeeld geen nieuwe bomen te worden gekapt. Ook bestaat er gerecycled metaal, waarbij geen mijnbouw nodig is om het metaal te winnen. Gerecyclede metalen als aluminium, koper of ijzer zijn dan ook een goede duurzame optie.
Profielplaten Een andere duurzame optie is om te kiezen voor profielplaten: geprofileerde metalen platen met een coating. Deze bestaan zowel voor het dak als voor wanden. Zo zijn damwandplaten goed te gebruiken als wind- en waterdichte bedekking van het dak of de wanden, bijvoorbeeld voor een loods, tuinhuis of stal en ook voor de woningbouw. Een extra voordeel is dat profielplaten vaak erg voordelig in prijs en eenvoudig te monteren zijn.