Afbeelding

Nieuw ‘Quality Label’-keurmerk voor Infraroodpanelen ontwikkeld door EIHA en Stichting Binnenklimaattechniek in samenwerking met Peutz

installatie

De European Infrared Heating Alliance (EIHA) en Stichting Binnenklimaattechniek hebben in samenwerking met ingenieursbureau Peutz het Quality Label Infrared ontwikkeld. Dit keurmerk is een significante vooruitgang in de standaardisatie van elektrische infrarood verwarming, gericht op het waarborgen van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Energetisch prestatie stralingspanelen conform IEC 60675-3 
Infrarood verwarming wordt in toenemende mate toegepast in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Via diverse kanalen is er een grote diversiteit aan infraroodpanelen beschikbaar voor de consument en professional. Het komt vaak voor dat de certificeringen van verschillende producten onduidelijk zijn. Bovendien is het niet altijd duidelijk of deze producten daadwerkelijk functioneren als infraroodverwarming. Infraroodpanelen moeten in staat zijn met stralingswarmte bij te dragen aan een comfortabel binnenklimaat. Dit kan alleen wanneer een minimaal aandeel van de energie die het paneel ingaat omgezet wordt in stralingswarmte. De testmethode hiervoor is omschreven in de norm IEC 60675-3:2020. Deze cruciale norm geeft ook een belangrijke ondergrens voor de stralingsefficiëntie, wat één van de criteria is van het ‘Quality Label’. Panelen die beschikken over het Quality Label zijn volgens deze norm getest, voldoen aan deze ondergrens en mogen daarom officieel infrarood stralingspanelen genoemd worden.

De eisen van het Quality Label zijn:
1. Getest volgens IEC60675-3 en voldoet aan minimaal stralingsaandeel om als infrarood
2. gedefinieerd te worden
3. Beschikt over CE-Certificering
4. Productieproces wordt ge-audit door geaccrediteerd instituut
5. EcoDesign Efficiency Factor >38%

Europees Keurmerk, Internationale samenwerking
Het Quality Label is een initiatief van de European Infrared Heating Alliance (EIHA) en is toegankelijk voor haar leden. Dit is de Europese koepel van brancheverenigingen IG Infrarood Benelux, IG Infrarood Duitsland, IG Infrarood Oostenrijk en bedrijven verdeeld over Europa. Voor beheer en onderhoud van het keurmerk heeft EIHA een samenwerking met de Stichting Binnenklimaattechniek. Deze stichting beheert diverse keurmerken voor de gebouw technologische sector, zoals het Binnenklimaat Label en Ventilatiekeur. De aanvragen voor het keurmerk zullen inhoudelijk getoetst worden door ingenieursbureau Peutz, die ook de beoordelingscriteria ontwikkeld heeft. Peutz is een van de eerste Europese instituten waar infrarood panelen volgens de IEC 60675-3 getest kunnen worden.

Lancering 
Het keurmerk wordt officieel in April 2024 gelanceerd, tijdens een sectorale conferentie in Würzburg, Duitsland. Meer weten? Neem contact op met info@binnenklimaattechniek.nl

Over EIHA
De European Infrared Heating Alliance (EIHA) is een netwerk van nationale verenigingen dat fabrikanten en leveranciers van infraroodverwarming vertegenwoordigt. Het netwerk geeft objectieve en gefundeerde informatie over infraroodverwarming en ontwikkelt kwaliteitsstandaarden. Haar missie is een versnelling in de verduurzaming van de gebouwde omgeving met infrarood verwarming als duurzaam, ecologisch verantwoord en comfortabel verwarmingssysteem.

Over Stichting Binnenklimaattechniek 
Platform Binnenklimaattechniek biedt professionals handvaten om prestaties van klimaatinstallaties te waarborgen. Zo biedt het platform publicaties, instrumenten, tools en kwaliteitstandaarden. Het platform is de centrale vraagbaak voor alle professionals in de utiliteitssector, zoals ontwerpers, vastgoedbeheerders, woningcorporaties, adviseurs, onderhoudstechnici (bouwkolomketen), facilitair managers, toezichthouders en de overheid.

Over Peutz
De Peutz Group bestaat uit vijf onafhankelijke adviesbureaus, met twaalf vestigingen en vijf laboratoria verdeeld over Nederland, België, Duitsland en Franrijk. Met onderzoek en advies draagt Peutz bij aan een veilige, duurzame en comfortabele leefomgeving. De Group is sterk vertegenwoordigd in de utiliteitsbouw en industrie en adviseert op diverse vakgebieden, waaronder akoestiek, trillingen, bouwfysica, brandveiligheid, geveltechniek en duurzaamheid. De Peutz Group wil een autoriteit zijn binnen haar vakgebieden door voorop te lopen in kennis en kunde.