Voldoet jouw magazijn aan de veiligheidseisen?

renovatie
Elk bedrijf met een magazijn moet voldoen aan regels en voorschriften die ervoor moeten zorgen dat in het magazijn de veiligheid zoveel mogelijk gewaarborgd blijft. Om ervoor te zorgen, dat jouw magazijn bij een bezoek van de arbeidsinspectie niet negatief wordt beoordeeld, vind je hieronder een aantal aandachtspunten die van groot belang zijn om letsel te voorkomen.
Wettelijke veiligheidseisen De arbeidsinspectie zal er bij een bezoek aan jouw bedrijf streng op letten of het arbobeleid goed wordt nageleefd. In het arbobeleid in onder andere opgenomen, dat jouw werknemers hun werk kunnen uitvoeren op een veilige en gezonde wijze. Zo let de arbeidsinspectie erop of:
  • de nooduitgangen duidelijk staan aangegeven en of deze onbelemmerd te gebruiken zijn;
  • een duidelijke lijn op de vloer aangeeft waar heftrucks rijden en waar voetgangers lopen;
  • er stootkussens zijn aangebracht waardoor stellingen beschermd zijn in geval van een aanrijding;
  • het magazijn er netjes uitziet;
  • de heftrucks gekeurd en technisch in orde bevonden zijn;
  • de werkvloer er goed bij ligt.
Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving van je personeel. Als je bovenstaande, voor de hand liggende regels goed naleeft, zal de arbeidsinspectie een positieve beoordeling afgeven. Een belangrijk onderdeel is het laatstgenoemde punt: de werkvloer. Deze speelt een belangrijke rol waar het de veiligheid in jouw magazijn betreft. Waar moet je op letten?
Een magazijnvloer krijgt veel te verduren Stellingen worden verschoven, personeel loopt heen en weer, heftrucks rijden af en aan. Wanneer er een slechte vloer in je magazijn ligt, zullen er door gebruik vrij snel gaten en scheuren in verschijnen. Wanneer je hier vervolgens niets mee doet en de vloer gewoon laat liggen, kunnen er grotere problemen optreden, zoals een werkongeval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stelling die omvalt of een heftruck die ergens tegenaan botst, omdat hij door een groot gat in de vloer rijdt. Een goede vloer in het magazijn is dus van het allergrootste belang wanneer het gaat om de veiligheid. Een solide oplossing is een epoxy vloer. Epoxy gaat lang mee, kan gebruikt worden om gaten en scheuren op te vullen en is sterker dan beton.