Afbeelding

Rockwool platen en XPS-isolatieplaten - Hoe je het juiste product kiest?

renovatie
Hoe kies je de juiste Rockwool platen of XPS isolatieplaat voor de volgende bouwklus? Je wilt de beste prijs-kwaliteitverhouding pakken, maar hoe weet je welk type isolatieplaat de beste prestaties gaat leveren? Er zijn tegenwoordig verschillende soorten isolatieplaten verkrijgbaar. Elk heeft zijn voor- en nadelen, en het kiezen van de juiste hangt af van jouw specifieke situatie. Dit artikel legt de verschillen uit en geeft je enkele tips over hoe je de beste optie voor jouw woning kunt kiezen.
Wat is het verschil tussen steenwolplaten en xps-isolatieplaten? Steenwolplaten zijn een soort isolatieplaten die worden gebruikt om muren en plafonds te isoleren. Ze zijn meestal gemaakt van geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS). XPS-isolatieplaten worden meestal verkocht in pakken van meerdere platen en worden vaak gebruikt in nieuwe gebouwen. Steenwol bestaat al wat langer, steenwol platen worden meestal verkocht in pakken van meerdere platen en worden vaak geïnstalleerd in woonhuizen. XPS-isolatieplaten zijn over het algemeen duurder dan steenwolplaten. XPS-platen staan bekend om de hoge druksterkte van >300 kPa. Ze zijn veel duurzamer en gaan langer mee dan Steenwol-platen. Beide materialen houden de warmte in een gebouw effectief vast. XPS is uitermate vochtbestendig, waardoor het als enige isolatie gebruikt mag worden in omkeerdaken. Ze verschillen echter in hun constructie. Rockwool is gemaakt van natuurlijke vezels, terwijl xps isolatie een isolatiemateriaal van hard kunststofschuim is en wordt geleverd in de vorm van isolatieplaten.
Welke moet ik kiezen? Steenwol is een isolatiemateriaal op basis van natuurlijke vezels dat wordt gebruikt om een ??thermische massa te creëren. Rockwool is om vele redenen een goede keuze. Het is niet giftig, geurloos, brandwerend en kan worden gerecycled. Rockwool is ook extreem duurzaam en kan jaren meegaan zonder zijn effectiviteit te verliezen.
XPS-isolatieplaat is een kunstmatige synthetische vezel die vaak wordt gebruikt in plaats van steenwolplaten. XPS-isolatieplaten zijn wel wat duurder dan steenwolplaten, maar bieden vaak een hogere isolatiewaarde. De XPS-isolatieplaat is moeilijker recyclebaar en kan niet opnieuw worden gebruikt. Het is lichter ontvlambaar en mag nooit worden blootgesteld aan hitte. Voor zowel warmte als geluidsisolerend vermogen waarbij de brandwerendheid ook nog eens verhoogt wordt, zijn steenwolplaten een goede keuze. Pas de steenwol toe in scheidingswanden, voorzetwanden die van hout of metaal gemaakt zijn. Een houten vloer in huis? Pas steenwol toe om de isolatiewaarde te verhogen. Tevens kun je het inzetten bij plafondconstructies of hellende daken.
Voordelen van steenwolplaten - Bestand tegen schimmel en rot - Warmteopslagcapaciteit van 1030 J/kgK - Lambda waarde van tussen de 0.035 tot 0.039 W/mK - Brandklassen A1, S1, d0 waardoor het zelfdovend is en moeilijk ontvlambaar - Volumemassa van tussen de 25 - 38 kg/m3 - Duurzaam - Steenwol is goedkoper dan PIR en XPS
Voordelen van XPS-isolatieplaten - Eenvoudig te installeren - Duurzaam - Lichtgewicht - Hoge druksterkte van >300 kPa - Druksterkte van 50.000 kilo per vierkante meter - Volledig bestand tegen water
Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden, is hoeveel isolatie je wilt. Je wilt niet te veel isolatie kopen omdat het duur is. Je wilt ook niet te weinig isolatie kopen met als gevolg dat je isolatiewaarde verloren gaat. Je wilt de perfecte hoeveelheid en kwaliteit isolatie vinden die voldoende thermische weerstand biedt om warmteverlies in huis te voorkomen en toch betaalbaar te maken. Je wilt niet dat het na verloop van tijd kapot gaat en schimmelgroei in je muren veroorzaakt. Houdt ook rekening met de moeilijkheidsgraad voor wat betreft het installeren van het materiaal. Dit bespaart je geld en tijd.