Afbeelding

Isolatie met PIR + OSB platen

renovatie
Dakisolatie is een geweldige manier om energie te besparen en de verwarmingskosten te verlagen. In dit artikel laten we zien waarom je ervoor moet kiezen om dakisolatie te installeren met behulp van polyisocyanuraat (PIR) platen en OSB. Het isoleren van de zolder of het dak van het huis is een geweldige bouwmethode om de energierekening te verlagen en het comfortniveau te verbeteren. De meest gebruikte soorten isolatie zijn glasvezel, cellulose, steenwol en glaswol. Dit artikel vertelt je waarom je dakisolatie PIR-platen met OSB moet plaatsen. 
Wat zijn PIR + OSB platen? Een PIR-plaat is gemaakt van polyisocyanuraat wat een hard kunststofschuim is welke hoofdzakelijk gebruikt wordt voor warmte-isolatie. Voor deze toepassing heeft het betere eigenschappen dan polyurethaan (pur). Het is een type stijve isolatieplaat dat veel wordt gebruikt in residentiële en commerciële gebouwen. 
Een PIR-plaat is een composietmateriaal dat is samengesteld uit twee lagen glasvezelversterkte kunststof die aan elkaar zijn gesandwiched met een laag polyiso. Het buitenoppervlak van de plaat is bedekt met een dunne film van aluminiumfolie om te beschermen tegen het binnendringen van vocht.
OSB staat voor Oriented Strand Board. Het is gemaakt van gerichte houtschilfers die bij verhitting aan elkaar hechten via een bindmiddel zoals lijm. Het hout dat wordt gebruikt om OSB te maken, is afkomstig van duurzaam geteelde bomen. Het is sterker dan andere soorten hout, waardoor het ideaal is voor gebruik binnenshuis, zoals vloeren en meubels. Voor buitengebruik is het bestand tegen vocht en insecten. De aluminium cachering van de plaat zorgt tevens voor een hoge isolatiewaarde en een dampremmende laag in de constructie. Op die manier kunt je met PIR + OSB isoleren en afwerken in één handeling, wat erg gemakkelijk werkt en een hoop tijd bespaart.
Wat zijn de voordelen van PIR-platen met OSB?
1. Duurzaamheid PIR platen met OSB zijn zeer duurzaam en goed bestand tegen condens- en vocht . Ze zijn ook brandveilig en bestand tegen extreme temperaturen. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waar ze kunnen worden blootgesteld aan vochtigheid, stof, hitte, kou en zelfs direct zonlicht.
2. Kosten OSB is minder duur dan PIR, maar biedt nog steeds veel van dezelfde voordelen. Ze zijn meestal gemaakt van glasvezel en zijn vaak gecoat met een speciale afwerking die schimmel en meeldauw helpt voorkomen. PIR met OSB verlijmd is duurder in aanschaf dan wanneer je deze delen los koopt. Het grote voordeel van PIR met OSB is dat je kunt isoleren en afwerken in één handeling. PIR met OSB welke in dikte kan variëren van 2 t/m 14 cm zit per 50 vierkante meter tussen de € 1200 en € 2500 euro. 
3. Flexibiliteit Zowel PIR als OSB kunnen in elke vorm worden gesneden die nodig is voor een bepaalde toepassing. Afhankelijk van de omgeving kunnen ze zowel binnen of buiten worden gebruikt.
4. Eenvoudige installatie Omdat de panelen voorgesneden zijn, hebben ze weinig installatietijd nodig. Plaats de panelen eenvoudig op de daarvoor bestemde plaats en zet ze vast met speciaal hiervoor bedoeld installatiemateriaal. 
Als het om plafonds, voorzetwanden, binnenzijde hellend dakisolatie of vloeren gaat, zijn er veel mogelijkheden. Sommigen van hen bevatten glasvezelmatten, sproeischuim en meer. Maar wat als je het goed wilt doen? Dan is PIR+OSB precies wat je moet doen om er maximaal resultaat uit te halen. Het is een gemakkelijke manier om isolatie toe te voegen zonder al te veel poes-pas.