Thuisbatterijen: de oplossing van de toekomst?

221

Duurzame energie is al lang geen nieuws meer in de huidige maatschappij, en Nederland is daar geen uitzondering op. Een van de laatste ontwikkeling in die branche is het gebruik van thuisbatterijen.

Wat zijn thuis batterijen nu precies, welke voordelen bieden ze en waarom zouden meer consumenten én installateurs gebruik moeten maken van dergelijke batterijen? Antwoorden op deze en verdere vragen vind je hier!

Wat zijn thuisbatterijen?
Thuis batterijen zijn in feite batterijen die gebruikt kunnen worden voor de opslag van elektriciteit thuis. Het gaat in dit geval om stroom die is opgewekt door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen, maar niet meteen gebruikt moet of kan worden.

Thuis batterijen bieden enkele interessante voordelen:
1. Je kan je energie zelf regelen als particulier
2. Dergelijke batterijen zijn ook bruikbaar in bedrijven
3. Thuisbatterijen zijn een goede oplossing voor het wegvallen van de salderingsregeling

Vooral dit laatste voordeel verdient wat extra uitleg, want de salderingsregel is tegenwoordig een vaak gebruikt voordeel in huishoudens en bedrijven. Het volgende stukje in deze blog gaat daar wat dieper op in.

Energie opwekken met thuis batterijen als alternatief voor de salderingsregeling?
Sinds duurzaamheid de focus is op het vlak van energie in Nederland, is de zogenaamde salderingsregeling van kracht. Dit is eigenlijk een maatregel van de overheid om huishoudens, die overtollige opgewekte stroom via zonnepanelen niet nodig hebben, de kans te geven om die stroom terug te verkopen aan de energievoorzieningsmaatschappijen. 

Nu is het zo dat die salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 zal verdwijnen, waardoor overtollige opgewekte stroom in theorie dus geen voordeel meer zou opleveren voor particulieren en bedrijven. Dankzij thuis batterijen is dat echter wel zo.

Dergelijke batterijen bieden huishoudens immers de mogelijkheid om een teveel aan stroom op te slaan voor later gebruik. Zo is er geen verlies, en dat is natuurlijk in elke situatie interessant!

Energievoorziening in de toekomst: stap voor stap
Op dit moment is de salderingsregeling natuurlijk nog altijd van kracht, dus waarom zou je als consument of zelfs installateur al thuis batterijen aankopen of in huis halen? Bouwbedrijven, installateurs en particulieren hebben er wel degelijk baat bij om nu al batterijen voor de opslag van overtollige stroom aan te kopen, mede doordat die verandering sowieso zal gebeuren.

Thuis batterijen beginnen gestaag aan populariteit te winnen in Nederland. Daarbij komt ook nog eens dat steeds meer mensen en bedrijven gebruik maken van elektrische wagens, die natuurlijk stroom nodig hebben om te functioneren. Particulieren en bedrijven doen er dus een slimme zet mee om thuis batterijen te gebruiken, zodat het opladen van deze voertuigen met elektrische laadpalen gemakkelijker is.

Thuis batterijen als extra troef bij de installatie van zonnepanelen
Thuis batterijen bieden duidelijk heel wat voordelen voor zowel de consument als bouwbedrijven en installateurs van zonnepanelen. Het is onvermijdelijk dat in de nabije toekomst zonnepanelen steeds vaker in gebruik zullen komen, en thuis batterijen zouden daar een goede aanvulling op zijn. Voor installateurs en bedrijven van zonnepanelen zijn dergelijke batterijen, en de plaatsing ervan in huishoudens, dus zeker een extra service die het overwegen waard is!

Bijdragen aan de algemene energietransitie in Nederland
Energie wordt er niet goedkoper op en de energiemaatregelen worden ook steeds strenger. Nu het verdwijnen van de salderingsregeling in zicht is en particulieren of bedrijven dus een financiële buil riskeren op te lopen, zijn thuisbatterijen de redder in nood.

Niet alleen zorgen dergelijke batterijen voor méér beschikbare stroom in het eigen huishouden of de onderneming. Ook dragen ze bij aan het algemene duurzame karakter van de samenleving op zich. En dat is meteen een goede reden om te investeren in thuisbatterijen voor de opslag van energie. Zowel voor huishoudens als ondernemingen!