In warme periodes is er vanuit de media altijd direct aandacht voor de dakenbranche. Afgelopen weken steeg het kwik boven de 30 graden en was het weer gelijk raak. Ons onafhankelijke dakadvies bureau, DIAC Dakadvies, werd geïnterviewd door NU.nl met de inbreng van Dick van Dreven:”Zo houd je op warme dagen je bovenverdieping koel” en NDA lidbedrijf Kwerreveld Dakbedekkingen mocht voor de camera van het AD verschijnen onder de kop: Dakdekkers nemen maatregelen: “Op het dak kan het wel 80 graden worden”, aldus Dave van Zantvoort.

Een product wat juist in dit kader steeds vaker wordt toegepast is witte reflecterende dakbedekking. Witte dakbedekking heeft een heel duidelijk positief effect op het rendement van zonnepanelen, op het verbeteren van de binnentemperatuur en draagt bij ook aan het oplossen van het Urban Heat Island Effect in stedelijke omgeving.

Een zonnepaneel heeft een maximaal rendement bij een temperatuur van 25℃ of lager. Op een zwart dak kunnen de temperaturen net boven de dakbedekking oplopen tot wel 80℃ en met een wit dak kan dit teruggebracht worden naar circa 40℃. Daarnaast scheelt een wit dak voor de binnentemperatuur wel 3℃ tot 5℃. Een daling van de binnentemperatuur met 0,5°C levert een reductie op het energieverbruik van de airconditioning van 8%! Kortom de moeite waard om reflectie te gaan overwegen bij de volgende renovatieklus.

Welke keuzes zijn er binnen het segment witte dakbedekking?
Bitumineuze- en kunststof dakbedekking is verkrijgbaar in een witte reflecterende uitvoering. Dit zijn echter twee compleet andere soorten van dakbedekking die elk specifieke eigenschappen toegedicht krijgen. In dit artikel beperken wij ons tot de eigenschappen die van invloed zijn op de koelende functionaliteit van witte dakbedekking. De verkoelende werking wordt aangeduid met een SRI (Solar Reflectance Index) waarde. De SRI wordt opgebouwd met de reflectiewaarde en de emissiviteit.

Reflectie & Emissiviteit
Met de reflectiewaarde wordt bedoeld in welke mate zonnestralen teruggekaatst worden. De emissiviteit van een oppervlak is de effectiviteit waarmee een materiaal de warmte die hij opgenomen heeft weer afgeeft aan zijn omgeving.

Witte bitumen of witte kunststof
De eerste rollen witte dakbedekking waren van kunststof. TPO of PVC is materiaal wat vanwege haar homogene karakter altijd al door en door gekleurd geleverd kon worden. Bitumen is grijs zwart van zichzelf en werd in het verleden, na plaatsing, ook wel wit gecoat of in de fabriek voorzien van een witte coatinglaag. Een bitumen dak wit verven geeft alleen niet het gewenste effect qua verkoeling. Zodoende is er voor bitumen een ontwikkelproces nodig geweest om witte bitumen van duurzame kwaliteit te krijgen. Witte bitumen wordt fabrieksmatig voorzien van een witte toplaag.

Voor de vergelijking van de reflectie en emissiviteit van witte bitumen en kunststof dakbedekking pakken wij uit beide segmenten een dakbaan van goede kwaliteit.

Een goed voorbeeld van een kunststof dakbaan is de BMI EverGuard TPO van BMI (voorheen Icopal). Deze rol heeft SRI-waarde van 101. 85% van de zonnestralen worden weerkaatst en 92% van de opgenomen warmte wordt weer afgegeven aan de omgeving in plaats van aan de onderliggende ruimte.

In het topsegment van de witte bitumen komen wij de IKO Carrara van IKO tegen. Deze witte dakbedekking van bitumen heeft een emissiviteit van 92% en een reflectiewaarde is 67,1%. De SRI-waarde komt uit op 82.

In perspectief
Als wij deze resultaten in perspectief zetten kunnen wij concluderen dat op beide materialen de EIA investeringsaftrek (milieulijst 2019) van toepassing is. En voor een hoge LEED score wordt voor platte of licht hellende daken een SRI van 78 of hoger geëist. De witte bitumen en de kunststof dakbanen zetten beide een goede prestatie neer.

Welk materiaal is nu dan het beste?
De kunststof presteert beter qua reflectie en emissiviteit, maar dat betekent niet automatisch dat dit de beste keuze is. De IKO Carrara is bijvoorbeeld aan de bovenzijde voorzien van een mineraal dat ook nog luchtzuiverend werkt. De NOx (stikstofoxide) en SOx (zwaveloxide) worden omgezet in onschadelijk stoffen en reduceren zo fijnstof. Het toepassen van een dergelijk mineraal op een homogene kunststof dakbedekking is niet mogelijk.

Gaat het u puur om het koelende effect of gaat u in bredere zin voor duurzaamheid? In het laatste geval kunnen er andere factoren zijn die meewegen in uw beslissing. De mate waarin een dakbaan uit gerecycled materiaal bestaat of hoe lange levensduur de dakbedekking heeft bijvoorbeeld.

Als u een duurzame dakbedekking zoekt kunt u grofweg de volgende aspecten laten meetellen:

  • Bewezen levensduur
  • SRI-waarde
  • Recyclebaarheid na bewezen levensduur
  • Aandeel gebruikt gerecycled materiaal in de nieuwe rol
  • Luchtzuiverende werking
  • Duurzaamheid grondstof
  • Transporten productielocatie

Witte dakbedekking bij renovatie
Naast de verkoelende werking en de overige duurzaamheidsaspecten is bij het overlagen van de huidige dakbedekking relevant welk materiaal al aanwezig is op het dak. Als er al bitumen ligt zal uw dakdekker geneigd zijn om voor de witte bitumen oplossing te kiezen en andersom voor kunststof als er al kunststof ligt. Daarnaast hebben dakdekkersbedrijven vaak zo hun eigen voorkeur qua materiaal wat zij verwerken. Bitumen heeft nog altijd het grootste marktaandeel.

Dakonderhoud witte dakbedekking
Tot slot een punt wat misschien voor zichzelf spreekt, maar desalniettemin belangrijk om te melden is. Een vervuilt oppervlak heeft een negatief effect op de reflecterende werking van de dakbedekking. Zeker in combinatie met zonnepanelen is er sneller sprake van vuilophoping en is jaarlijks dakonderhoud en wellicht iets meer reinigend onderhoud extra belangrijk. Beschouw een wit dak als een vijfde gevel die u een aantal keren per jaar moet kunnen reinigen.