Defecte zonnepanelen: zo ontdek je schade en voorkom je het

1782

De fabrikant van zonnepanelen is vaak de enige die een kwaliteitscontrole uitvoert. Je zou zeggen dat dit voldoende is, maar het gebeurt nog met regelmaat dat zonnepanelen de fabriek verlaten met defecte zonnecellen. Ook tijdens het transport of de installatie kan er schade ontstaan aan de panelen. In dit artikel vertellen we je hoe je schade kunt herkennen en hoe je het kunt voorkomen. 

Schade herkennen
Defecte zonnecellen zijn met het blote oog niet te zien. Voor particulieren is het dus moeilijk te controleren of een zonnepaneel schade heeft. Als je als ‘kenner’ wilt controleren of een zonnepaneel schade heeft, zul je deze moeten (laten) inspecteren met een elektroluminescentie camera. Hiermee wordt stroom door het zonnepaneel gestuurd, waardoor deze licht uitzendt dat wordt vastgelegd met infraroodcamera’s. Hier kan vervolgens op gezien worden of het zonnepaneel schade heeft.

Goede opslag
Om schade aan de panelen te voorkomen, zijn een aantal zaken van belang. Goede opslag is er één van. Het is van belang dat producenten de zonnepanelen veilig opslaan. Dit kan in de fabriek zelf zijn, maar daar is niet altijd ruimte voor. Een container voor opslag kan dan uitkomst bieden. In zo’n container kunnen de zonnepanelen veilig worden opgeslagen, zonder dan onbevoegden er toegang tot hebben. Er zijn opslagcontainers die tevens veilig kunnen worden getransporteerd; handig als de zonnepanelen vervoerd moeten worden.

Veilig transport
Het is tevens van groot belang om de zonnepanelen veilig te transporteren. Uiteraard moeten de zonnepanelen goed worden verpakt, zodat de kans op schade zo klein mogelijk is. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of de zonnepanelen via bijvoorbeeld een vrachtwagen of boot worden vervoerd. Vervoer met containers kan uitkomst bieden voor veilig transport. Je kunt hierbij denken aan de opslagcontainers die tevens geschikt zijn om te vervoeren, maar bijvoorbeeld ook aan speciale zeecontainers.

Correcte installatie
Ook correcte installatie van de zonnepanelen is natuurlijk heel belangrijk. Hierbij kun je enkel controle over houden door een betrouwbaar bedrijf in de schakelen om de zonnepanelen te monteren. Zorg ervoor dat je een bedrijf inschakelt dat gespecialiseerd is in de montage en dit niet als klus ‘erbij’ doet. Als je echte professionals inschakelt, moet het goedkomen!

We hopen dat bovenstaande informatie bijdraagt aan het veilig opslaan, transporteren en installeren van zonnepanelen. Succes!