Voor elke eigenaar van een woning is het noodzakelijk om het huis regelmatig te laten schilderen. Dat weet iedereen. Wat echter vaak vergeten wordt is het voorwerk dat hierbij komt kijken. Als schilder weet je dat het schilderen zelf slechts het laatste deel van de werkzaamheden is, maar consumenten zijn hier minder van op de hoogte. Daarom gaan we hieronder kijken naar wat je consumenten kunt instrueren wat betreft het voorwerk van schilderen. Vaak willen ze dit namelijk zelf doen, maar het is natuurlijk belangrijk dat dit dan wel goed gebeurd.

Begin met het budget
Ook dit hoort bij het voorbereiden van schilderwerk. Het is belangrijk dat de consument allereerst een kostenplaatje maakt, en het is ook van belang om daar als schilder goed naar te kijken. Zorg dat de consument in kaart brengt wat er nodig is, wat ze precies willen en wat het budget is. Op basis hiervan kun je vervolgens een goede en concrete offerte opstellen. In principe zou je deze offerte met de juiste informatie binnen afzienbare tijd bij de consument moeten kunnen hebben.

De voorbereidingen
Waarom moet je het schilderen eigenlijk voorbereiden? Dat is een vraag die veel consumenten zich nog altijd stellen. Dit zorgt natuurlijk voor een geschikte ondergrond en een goede hechting van de verf. De voorbereiding is wel afhankelijk van het type materiaal dat je gaat verven, en verschilt dus per klant. Kijk daarom vooraf altijd mee, zodat hier geen onduidelijkheid over kan bestaan. In principe zijn de belangrijkste onderdelen van de voorbereiding de volgende:

  • Bij beschadiging moet de ondergrond worden gerepareerd
  • Je moet de oude verflaag verwijderen wanneer je hier niet overheen kunt
    schilderen
  • Je moet altijd ontvetten
  • Er moet bij houten onderdelen worden geschuurd
  • Er moet altijd eerst grondverf worden aangebracht

Als de consument hiervan op de hoogte is moeten de voorbereidingen in principe zonder problemen kunnen verlopen. Hieronder korte instructies die je consumenten kunt meegeven voor goed voorwerk.

Het repareren van de ondergrond
Het repareren ondergrond is de eerste stap. Leg hierbij vooral goed uit dat het niet aan te raden is om over houtrot heen te schilderen. Dit gaat ervoor zorgen dat het houtrot zich uit zal breiden. Het beste wat de consument kan doen is het rottende hout wegsnijden en dit vervolgens opvullen met vulmiddel. Wanneer er stucwerk moet worden gerepareerd geldt ook dat de beschadigingen en eventuele gaten eerst moeten worden opgevuld met stucmiddel, zodat alles weer in dezelfde structuur is. Met deze tips moet deconsument dit deel zelf prima kunnen doen.

De oude verflaag verwijderen
Wanneer een groot deel van de oude laag verf is versleten of niet meer zo goed is, dan kan die laag beter worden verwijderd. Een slechte laag verf is voor iedereen te herkennen aan de barsten, het minder hechten en de verkleuring. Een verflaag kan op een aantal manieren worden verwijder, maar voor mensen zonder ervaring kan het aan te raden zijn om hierbij hulp te zoeken. Biedt daarom in dit geval hoe dan ook aan om te helpen, om extra werk te voorkomen.

Ontvetten
Het is altijd belangrijk om de ondergrond vooraf goed te ontvetten, dat weet vrijwel iedereen. Hierdoor kan de grondverf namelijk goed hechten. De goede volgorde is eerst ontvetten, dan schuren en dan de rest. Als je eerst gaat schuren schuur je het vet namelijk alleen nog maar dieper in het materiaal. Maak met name duidelijk dat dit de juiste volgorde is, de rest weet men over het algemeen wel.

Schuren
Alles wat van hout is moet uiteraard geschuurd worden. Men kan denken aan aan trappen, kozijnen en vloeren. Het is belangrijk om deze in de voorbereiding goed te schuren. Dat weet men over het algemeen ook. Het doel van schuren zou je wel nog vooraf duidelijk kunnen maken voor goed resultaat. De bedoeling is hierbij niet dat het gladder wordt, maar om de verf een ondergrond te geven waaraan het beter hecht.

Een laag grondverf aanbrengen
Het is ook altijd van belang om een goede laag grondverf aan te brengen, zodat de uiteindelijke verf goed kan hechten. Het aanbrengen van grondverf is heel belangrijk en moet met precisie gebeuren. Maak dus vooraf duidelijk dat dit goed moet gebeuren. Grondverven kan in principe wel iedereen, als je weet wat je doet. Mocht men twijfelen of ze het zelf kunnen doen, neem het dan over.