|
| |virtueel bouwproces-duurzaambouwen

Iers leiderschap in modulaire bouw door innovatie in crisistijd

bouw
Voordat Europa een jaar geleden op slot ging, nam het Ierse bouwbedrijf Modubuild al voorzorgsmaatregelen om vitale processen overeind te houden. “We hebben begin februari 2020 al anticyclisch geïnvesteerd door onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen”, zegt Modubuild-oprichter Kevin Brennan. Thuis in Ierland haalt Brennan een jaar na het uitbreken van de coronacrisis opgelucht adem. Zijn bedrijf heeft ervoor gezorgd dat essentiële bouwprojecten - ondanks reisbeperkingen - geen vertraging opliepen.
Klanten willen grootschalige bouwprojecten kunnen voelen en meemaken. Zeker als die worden gebouwd in een Ierse fabriek, om ze vervolgens als bouwpakket wereldwijd te verschepen. “Onze eerste beslissing tijdens de coronacrisis was om op grote schaal in nieuwe technologie te investeren, zoals oplossingen voor het feit dat onze wereldwijde klanten onze fabriek niet meer kunnen bezoeken. Interactieve ervaringen via virtual reality, augmented reality en 3D-camera’s geven klanten dezelfde ervaring voor de bouw van hun laboratorium, farmaceutische fabriek of datacenter,” zegt Brennan. De coronacrisis dwong een conservatieve sector tot verregaande innovaties, zo ook Modubuild.

Een virtueel bouwproces In de praktijk betekent dit dat de ingenieurs van Modubuild in virtual reality rondleidingen in de 4 hectare grote fabriek in Castlecomer geven. “Je inspecteert de bouwmaterialen op dezelfde manier. Klanten kunnen van overal ter wereld inbellen. Tijdens de virtual reality tour hebben ze een live verbinding met een medewerker in de Ierse fabriek. De klant heeft de leiding. Zij geven aan welk deel van het project ze willen zien. Op die manier kun je alle hoeken en gaten van de fabriek zien en je project op afstand bekijken,” zegt Brennan.
Cruciale tijdwinst De grootste tijdswinst behaalt de Ierse constructeur echter met “building in house“. Een trotse Brennan legt uit: “Wij ontwerpen en produceren hightech modulaire gebouwen in onze eigen ultramoderne fabriek in Castlecomer. Vervolgens verschepen we deze fabrieken in grote modules naar locaties over de hele wereld. Ik durf te stellen dat door een cruciaal laboratorium in eigen huis te bouwen, een Aziatisch biofarmaceutisch bedrijf een jaar eerder een levensreddend vaccin op de markt heeft gebracht. Normaal duurt de totale bouw wel 18 tot 24 maanden. Dit farmaceutische bedrijf eiste echter dat het binnen vijf maanden een operationele fabriek had. Dan moet je durven innoveren. En dat is ons gelukt. We hebben nu de ervaring om wereldwijd vitale fabrieken en laboratoria een jaar sneller op te leveren.”
Verworven kennis delen Nog voor de bouwput was uitgegraven, was de fabriek al klaar. Modubuild heeft deze vervolgens binnen 10 dagen op locatie opgebouwd, mede dankzij het vlotte verloop van het vergunningssysteem. Bij de oplevering zal het team in Dublin alle kritieke systemen aansluiten, de kwaliteitscontrole uitvoeren en vervolgens het laboratorium operationeel verklaren.” Brennan deelt zijn opgedane kennis graag. “Er rust geen octrooi op de kennis die de samenleving dient in tijden van crisis,” stelt hij. 
Ankerpunt in Nederland Modubuild kent de Nederlandse markt inmiddels uitstekend. Het bedrijf, met een kantoor in Hoofddorp, bouwde in 2015 al een eerste datacenter in Amsterdam met hulp van het handelsagentschap van de Ierse overheid, Enterprise Ireland. “Dat was voor ons echt een ankerpunt. Ieren en Nederlanders hebben veel gemeen, vooral in werkethiek en kennisontwikkeling. Vijf jaar later hebben we meer dan tien hightech modulaire gebouwen in Nederland neergezet: van ‘hyperscale’ en grote colocatie datacenters tot vooraanstaande farmaceutische bedrijven en laboratoria voor de internationale gezondheidszorg,” concludeert Brennan.
Naar Iers voorbeeld: open en innovatief Richard Engelkes, hoofd van Enterprise Ireland in Nederland, geniet van dit succes ondanks de crisis. “Met een open, innovatieve houding identificeren Ierse hightech bouwbedrijven nieuwe, geïntegreerde benchmarks. Voor modulair bouwen zijn deze onder meer lokaal, duurzaam en individueel gericht. Zo bouw je nu aan een unieke, één-op-één relatie met je klant. Modubuild is met recht een voorbeeld voor de hele Ierse modulaire sector.”
|