|
| olbecon-prefabwanden-prefabbeton-bouw-|prefabbeton-olbecon

Bouwen met prefabbeton is dé toekomst

bouw
De oplossing voor het woningtekort, betaalbaar wonen en het gebrek aan vakmensen op de bouw? Prefab wanden, (verdiepings)vloeren, daken én woningen. “Prefabbeton wordt gezien als star, complex en prijzig. Dat is niet terecht”, stelt Johan Oltvoort van Olbecon en Olcas. “Bouwen met prefab kan de faalkosten omlaag brengen, het is sneller, duurzamer en te realiseren met minder mankracht.”
Hij rekent het aannemers altijd graag voor. “Het rendement van een gemiddeld bouwbedrijf ligt tussen de 0,5 en 1 procent, de faalkosten rond de 8 procent. Als je die met 50 procent omlaag kunt brengen naar 4 procent, dan stijgt het rendement met 400 procent.” Bouwen met kant-en-klare onderdelen is niet alleen geschikt voor woningbouwprojecten, maar ook voor de bouw van een vrijstaande woning, tweekappers en kleine aantallen rijwoningen.
Snel en betaalbaar In het rapport ‘De staat van de woningmarkt 2020’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat dat er tussen nu en 2030 bijna 850 duizend nieuwe woningen bij moeten komen. Die woningen moeten energie-neutraal of -leverend, klimaatadaptief, circulair, van hoge kwaliteit en betaalbaar zijn. Hoe de bouw het personeelstekort op moet lossen, wordt niet vermeld. Oltvoort gelooft heilig in de kracht en efficiency van prefab bouwen. “De industrialisatie bij grote aannemers biedt alleen een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten in de seriematige woningbouw.” Voor kleine projecten van een paar woningen of een vrijstaand huis zijn er de oplossingen van Olbecon en Olcas. “Wij maken prefab bouwen en industrialisatie bereikbaar voor aannemers die kleinere bouwprojecten uitvoeren. “Doordat we alles in eigen huis doen; de engineering, het rekenen, tekenen en het advies, zijn we snel en blijft het betaalbaar.”
Betrokken vanaf de beginfase Olbecon richt zich op advisering, ontwerp, calculatie, engineering en logistiek rond kant-en-klare betonnen delen (wanden en vloeren). Zusteronderneming Olcas ontwikkelt sinds 2018 prefab woningen, compleet met installaties, en op betoncasco’s. “Met ons team van adviseren, rekenen, tekenen, transporteren en begeleiden we vanuit Olbecon onze klanten. We produceren niet. We zijn daardoor onafhankelijk en kunnen alle typen vloeren en wanden leveren.” Olbecon kan elk type betonnen wand leveren; holle wanden, brandwanden, kolommen, geïsoleerde sandwichpanelen en massieve panelen. Ditzelfde geldt voor geïsoleerde en niet-geïsoleerde kanaalplaatvloeren, traditioneel en voorgespannen breedplaatvloeren met bewapening en ribbenvloeren. “Een bouwbedrijf heeft bij ons één aanspreekpunt, juist als vloeren en wanden van verschillende productielocaties komen. Wij zorgen voor de afstemming en dat alles op tijd op de bouwplaats is.”  “We adviseren de beste en meest efficiënte oplossing voor elk project.” En als onze ontwerpers daar vanaf de beginfase bij betrokken zijn, kan het meeste voordeel behaald worden. “Het vergt een andere manier van ontwerpen, vanuit efficiency en niet puur vanuit esthetiek.” En voor aannemers geldt dat de werkvoorbereiding vooraan in het proces plaats moet vinden.

Inclusief leidingwerk Op bouwplaatsen gaat veel tijd zitten in het infrezen van leidingen, het aanbrengen van die leidingen en het dichtstrijken van het beton. “Wij kunnen ervoor zorgen dat alle leidingen in de casco bouwdelen zijn opgenomen. Dat scheelt overleg en uitvoerend werk op de bouwplaats.” Nog een voordeel van prefabricage; geen last van weersomstandigheden. “Prefab komt uit Scandinavië. Daar kan door de lange winter slechts een paar maanden per jaar buiten gebouwd worden. In Nederland hebben we niet zulke lange perioden met vorst meer, maar ook regenval beïnvloedt beton tijdens het storten en drogen. Prefab onderdelen worden in geconditioneerde fabrieken gemaakt, hitte, regen en vorst kunnen er niet bij.”
Minder fouten, meer kwaliteit Johans missie is om meer aannemers kennis te laten maken met de voordelen en kwaliteit van prefab betonnen onderdelen en prefab woningen. “Met Olcas leveren we bouwpakketten inclusief installaties voor verwarming en koeling met een warmtepomp. En we maken gebruik van de warmteaccumulatie van beton. Een warmtepomp levert water van ongeveer 21 graden voor in de massieve vloeren en dit combineren we met het principe van stralingswarmte. Zo heb je zomer en winter een aangename binnentemperatuur.” Deze manier van bouwen scheelt tijd doordat minder afstemwerk nodig is tussen bouwer en installateur. Het verkleint de kans op fouten enorm. “De ruimte die installaties innemen is de laatste jaren substantieel toegenomen. Bouwers combineren de constructieve functie vaak met de installatie, maar daarbij lopen er twee werelden door elkaar. Door die functies te scheiden kan de installateur zijn gang gaan zonder de constructie te beïnvloeden.” Dus leg leidingen niet in de vloer maar er boven op de kanaalplaat- of breedplaatvloer is het dringende advies van Johan en zijn collega’s. “Die installatielaag kun je verwijderen, bijvoorbeeld als er na jaren nieuwe inzichten op het gebied van installaties of nieuwe gebruikersdoelen zijn. Dat kan eenvoudig zonder de vloer te slopen. De constructieve vloer kan vervolgens hergebruikt worden.” Op deze manier draagt bouwen met prefab betondelen bij aan een circulaire bouw.
Betaalbare blokwoning Het woningconcept van Olcas heet Bloqz. “Dit is een tweelaagse blokwoning met drie slaapkamers en een begane grond oppervlakte van 44 vierkante meter. De Bloqz-woning is circulair, energiezuinig, in korte tijd te plaatsen en betaalbaar. Afhankelijk van het aantal dat er gebouwd wordt, varieert de prijs van 1,5 tot 2 ton inclusief btw, badkamer, keuken, warmtepomp en zonnepanelen en exclusief de grond. Dit is de prijsklasse die we nodig hebben in Nederland.” De standaard Bloqz-woning kan uitgebreid worden met een dakopbouw of een zadeldak. “Bloqz zit met droge verbindingen aan elkaar en is dus eenvoudig her te gebruiken.” De constructie is dusdanig ontworpen dat er geen lateien of raveelijzers nodig zijn.” Oltvoort zoekt partners om het Bloqz-concept en het bouwen met prefab elementen voor de kleinschalige woningbouw op grotere schaal op te pakken. “Ik hoop van harte dat de komende beurzen waaronder Prefab doorgaat”, zegt Oltvoort tot besluit. “Zodat we nieuwe contacten kunnen leggen en de mogelijkheden van prefab kunnen laten zien.”
www.olbecon.nl www.olcas.nl info@olbecon.nl
 
|