|
| |

TBAuctions wil grootste online veilingplatform van Europa worden

bouw
Online veilinghuis overgenomen door private equity fonds beheerd door Castik Capital
TBAuctions, in 2018 ontstaan uit de fusie tussen Troostwijk Auctions (B2B-veilingen) en BVA Auctions (B2C-veilingen), zal worden overgenomen door fondsen die beheerd worden door Castik Capital, dat zich richt op samenwerking met sterke managementteams om zo marktleiders te creëren. Door de overname kan TBAuctions zijn groei op de Europese online veilingmarkt versnellen door blijvende organische expansie, aangevuld met strategische acquisities. Sinds de fusie in 2018 heeft TBAuctions aanzienlijke investeringen gedaan in de ontwikkeling van een state-of-the-art en schaalbaar IT-platform genaamd ATLAS, waarmee het bedrijf toekomstige over­names in heel Europa naadloos kan opschalen en integreren. De voorgenomen overname moet nog worden goedgekeurd door de Ondernemingsraad en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De closing wordt eind dit jaar verwacht.
Leidend online veilingplatform ATLAS is een duidelijke onder­scheidende factor voor TBAuctions om de groei van de online veiling­markt te stimuleren. “We zien dat andere veilinghuizen hun groei en de overgang van fysieke veilingen naar online veilingen alleen kunnen faciliteren door forse investeringen in hun IT te doen”, zegt Herberth Samsom, CEO van TBAuctions. “Samen met de steun van Castik Capital kunnen we een van de leidende Europese online veilingplatforms worden. Ik voorzie een verdere groei van de online veilingmarkt in Europa, waarin TBAuctions door onze voorsprong op IT-gebied een prominente rol zal spelen.”
Krachtige backbone met veel storefronts De groeiambitie van TBAuctions, dat nu in acht Europese landen aanwezig is, heeft al geleid tot een versnelling van aanvullende acquisities. De meest recente is de overname van het Belgische bedrijf Vavato, een van de grootste online veilingspelers in de Belgische B2B- en B2C-markt. Net als Troostwijk Auctions en BVA Auctions blijft Vavato binnen de holding opereren met een eigen merk en een online storefront. Dit past perfect in de strategie om met haar eigen schaalbare IT-platform alles te veilen, van kleine consumptiegoederen tot complete industriële voorraden en onroerend goed. Overge­nomen bedrijven worden snel en efficiënt geïntegreerd in de IT-backbone en kunnen zo direct profiteren van de schaalgrootte en efficiëntie, evenals de marketing- en backoffice­ondersteuning. Voor verkopers betekent dit een ongeëvenaarde service en een grotere markt, en voor kopers een nog grotere diversiteit aan aangeboden artikelen.
Circulaire economie Volgens Michael Phillips, Investment Partner bij Castik Capital, speelt TBAuctions een belangrijke rol in de wereldwijde beweging naar een circulaire economie. Duurzame consumptie - waar TBAuctions actief naar streeft door nieuw onderdak te vinden voor tweedehands- en tweedekansgoederen - staat centraal op de wereldwijde ESG-agenda. Castik wil de missie van TBAuctions te ondersteunen en is van mening dat het bedrijf in een unieke positie verkeert om zichzelf neer te zetten als een van Europa’s toonaangevende online veilingplatforms. “Vooral nu we worden geconfronteerd met een schaarste aan beschikbaarheid van apparatuur als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen, is TBAuctions het online platform dat vraag en aanbod in Europa en daarbuiten samenbrengt. We zijn er trots op dat we hieraan een belangrijke bijdrage kunnen leveren met onze recente samen­werkings­investering”, aldus Philips.
Groei versnellen “Na de fusie in 2018 hebben we ons sterk gericht op organische groei van verkopers en bieders, en de efficiëntie van onze processen. Het belangrijkste aspect hiervan was de ontwikkeling van ons eigen IT-platform ATLAS”, zegt Samsom. “Als je kijkt naar de digitalisering van e-commerce in het algemeen, dan valt op dat de wereld van ‘tweedehands’ qua digitalisering achterblijft. Dit biedt ons unieke kansen in de markt. We staan nu klaar om onze groei te versnellen, samen met onze nieuwe partner Castik Capital. Zij staan erom bekend sterk te investeren in zowel organische als niet-organische groei, wat perfect aansluit bij onze ambities en doelstellingen.”
Uit een uitgebreid marktonderzoek, uitgevoerd door Castik Capital, is gebleken dat de Europese online veilingmarkt zeer gefragmenteerd is en grotendeels bestaat uit ‘lokale kampioenen’ met een sterke regionale focus en een beperkte internationale schaal. Het veelbelovende inzicht dat naar voren kwam, is dat “we aan het begin staan ??van een potentiële pan-Europese marktconsolidatie, die wordt ondersteund door technologische ontwikkeling” aldus Michael Phillips van Castik Capital. “Door zijn ultramoderne ATLAS-platform staat TBAuctions uniek gepositioneerd.”
Eerst Europa Het managementteam en de medewerkers van TBAuctions blijven belangrijke aandeelhouders van de groep. Het management heeft unaniem aangegeven de komende jaren de schouders eronder te willen blijven zetten om sneller te groeien dan de markt. Samsom: “Voorlopig zullen we eerst al onze inspanningen concentreren op de gefragmenteerde Europese veilingmarkt. Daarna zien we wel waar onze reis ons brengt.”
Adviseurs TBAuctions werd geadviseerd door Rothschild & Co. Castik werd geadviseerd door BCG, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, Emendo, PwC, Houthoff, Netlight, Houlihan Lokey, en Etribes.
Over TBAuctions TBAuctions is een toonaangevend online veilingplatform en marktplaats voor tweedehands en tweede kans goederen, opererend via de merken Troostwijk Auctions (B2B) en BVA Auctions (B2C) en sinds november 2021 ook het Belgische Vavato. TBAuctions veilt in opdracht van derden roerende en onroerende zaken via ATLAS; het platform voor intelligent auctioning (IA) dat eigendom is van TBAuctions. Met een hameromzet van 435 miljoen Euro, meer dan 13.000 veilingen/2,75 miljoen kavels per jaar en meer dan 10 miljoen website bezoekers per maand is TBAuctions een van de grootste online veilinghuizen van Europa. Ga voor meer informatie over TBAuctions naar: www.tbauctions.com.
Over Castik Capital Castik Capital beheert investeringen in private equity. Castik Capital is een Europese Private Equity bedrijf dat meerderheidsbelangen verwerft in private en publieke bedrijven, waar op lange termijn waarde kan worden gegenereerd door actieve partnerschappen met management­teams. Castik Capital, opgericht in 2014, is gevestigd in Luxemburg en richt zich op het herkennen en ontwikkelen van investeringsmogelijkheden in heel Europa. De adviseur van Castik Capital is Castik Capital Partners GmbH, gevestigd in München. De investeringen worden gedaan door het in Luxemburg gevestigde fonds, EPIC II SLP, dat een waarde van € 1,25 miljard vertegenwoordigt. Ga voor meer informatie over Castik Capital naar; www.castik.com.
|