Afbeelding

Hoe je het beste je vloer kunt isoleren

bouw
In vrijwel iedere woning gaat onnodig veel warmte verloren via de vloer. Vloerisolatie is daarvoor de oplossing. Met goede vloerisolatie zal je aanzienlijk minder energie hoeven te gebruiken om je huis te verwarmen, waardoor je een hoop energiekosten zult besparen. Wel zo prettig in de huidige tijd van piekende gasprijzen. In dit artikel lees je tips voor de beste vloerisolatie!
Isolatie van de kruipruimte De eenvoudigste manier van vloerisolatie is het isoleren van en vanuit de kruipruimte. Je brengt hiervoor isolatiemateriaal aan tegen de onderkant van de (onder)vloer en voorziet tevens de kruipruimte van een laag isolatiemateriaal. De kruipruimte dient hiervoor minstens 35 centimeter hoog te zijn (bij purschuim geldt zelfs een minimum van 50 centimeter). Zorg hierbij wel dat de kruipruimte nog voldoende geventileerd wordt, zodat er geen vochtproblemen kunnen ontstaan.
Isolatie tussen de balken Indien je beschikt over een te lage kruipruimte en een houten ondervloer hebt (en van plan bent een nieuwe vloer te leggen) is isolatie tussen de balken van de ondervloer een solide optie. Verwijder hiervoor om de meter een aantal planken van de ondervloer en breng daar telkens een laag isolatiemateriaal aan. Vergeet niet om de bodem onder de vloer te isoleren met bodemfolie, om vochtproblemen te voorkomen. De planken leg je vervolgens weer terug.
Isolatie op het beton Indien je beschikt over een te lage kruipruimte en een betonnen ondervloer hebt (en van plan bent een nieuwe vloer te leggen) is isolatie op het beton aan te raden. Je verwijdert je vloer en legt een (zo dun mogelijke) laag isolatiemateriaal aan op de betonnen ondervloer. Houd er bij deze optie rekening mee dat je vloer hierdoor hoger zal komen te liggen en er mogelijk aanpassingen moeten worden gedaan aan deuren, drempels en plinten.
Isolatie van de bodem Als de kruipruimte lager is dan 35 centimeter en je niet je gehele vloer wilt verwijderen, kun je ervoor kiezen om in plaats van de vloer de bodem te isoleren. Bij bodemisolatie plaat je isolatiemateriaal direct op de bodem van de kruipruimte, in plaats van tegen de (onder)vloer. Op die manier beperk je alsnog het warmteverlies.