START 2024 DUURZAAM

bouw

De overheid wil dat iedereen in 2050 duurzaam kan wonen en werken. Veel huizen hebben hiervoor nog een lange weg te gaan. Hoe kun jij in 2024 al goede stappen zetten in de richting van duurzaam wonen? Is een kunststof dakkapel van Jansma Burdaard bijvoorbeeld een stap in de goede richting of sla je de plank dan volledig mis? Wij vertellen je graag meer over het maken van duurzame keuzes.

Wat is duurzaam?

Laten we allereerst eens antwoord geven op de vraag wat een duurzaam huis eigenlijk is. Een duurzaam huis heeft weinig invloed op het milieu, en als het wel invloed heeft, dan is het een positieve invloed. Duurzame keuzes maak je dus niet alleen voor jezelf, voor jouw comfort en jouw portemonnee, maar vooral ook voor de planeet. Je helpt het klimaat en de planeet door het milieu zo min mogelijk te belasten.

Isoleren

De belangrijkste stap richting een duurzaam huis is isoleren. Goede isolatie zorgt er namelijk voor dat je minder hard hoeft te stoken en daardoor minder energie verbruikt en minder schadelijke stoffen uitstoot in het milieu. Door je huis te isoleren, blijft de warmte in de winter beter binnen en de hitte in de zomer beter buiten. Kunststof kozijnen isoleren beter dan houten kozijnen, waardoor we ook antwoord kunnen geven op de allereerste vraag in dit artikel. Een kunststof dakkapel is dus zeker een duurzame keuze en is ook nog eens een meerwaarde voor je woning.

Zonnepanelen en andere duurzame technieken

Een andere duurzame beslissing is het plaatsen van zonnepanelen. Door zelf je energie op te wekken en op te slaan, hoef je minder energie van onze planeet te verbruiken. Jouw apparaten kunnen dan op duurzame stroom werken. Ook een zonneboiler en een (hybride) warmtepomp zijn voorbeelden van duurzame technieken die ervoor zorgen dat jouw vraag naar grijze (fossiele) energie afneemt. Misschien kun je zelfs helemaal energieneutraal leven?

Subsidie aanvragen

Een groot voordeel van in 2024 al verduurzamen is dat je op dit moment vanuit de overheid subsidie krijgt als je minstens twee energiebesparende maatregelen neemt voor je huis. Daaronder valt isoleren, bijvoorbeeld door middel van spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie, maar ook door het gebruik van duurzame warmtetechnieken als een warmtepomp of zonneboiler. Deze subsidie heet de InvesteringssSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) en daarmee kun je dus een deel van je investering terugkrijgen. Voor zonnepanelen is de BTW naar 0% gebracht, ook aantrekkelijk dus!

Welke maatregelen je ook gaat nemen, het is verstandig om je eerst altijd goed te laten adviseren, bijvoorbeeld door een specialist als Jansma Burdaard. Na een goed adviesgesprek weet jij welke stappen je nu al kunt nemen om het milieu een handje te helpen!