Afbeelding

VONWOOD PLEIT VOOR MEER BOUWEN MET HOUT EN PREFAB OM AANPAK VAN HET WONINGTEKORT TE VERSNELLEN

bouw

In de afgelopen jaren heeft in de bouwsector een aanzienlijke verschuiving plaatsgevonden in de materialen en methoden die worden gebruikt voor het realiseren van steeds duurzamere en efficiëntere gebouwen. Zo is prefab bouwen in de moderne bouw niet meer weg te denken. Echter, hierin zijn beton en staal nog steeds de dominante materialen, terwijl we met het oog op duurzaamheid veel meer moeten kijken naar het gebruik van hout. Hout staat niet alleen bekend als een goede keuze voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van de bouwindustrie, maar ook is het betrouwbaar, veelzijdig en kan het bijdragen aan de thermische isolatie van gebouwen. Benut hout daarom optimaal bij de aanpak van het woningtekort van maar liefst 390.000 woningen. VonWood, het digitale platform voor professioneel hout, licht toe waarom prefabricage met meer elementen in hout veel meer is dan een gemakkelijk alternatief voor traditionele bouw.

Het woningtekort in Nederland gaat gepaard met toenemende bouwkosten, hogere huurprijzen, stijgende hypotheekrentes en de stikstofproblematiek. Dit werpt dan ook een duidelijke schaduw over de woningmarkt. De vraag naar snelle, duurzame oplossingen is belangrijker dan ooit en hier komt de kracht van prefab en bouwen met hout om de hoek kijken. VonWood stelt voor om prefab bouwen met hout centraal te stellen in de strategie om het woningtekort aan te pakken. De voordelen zijn duidelijk: het is snel, biedt goede kwaliteit, is milieuvriendelijk en leidt tot lagere kosten. Deze methode is niet onopgemerkt gebleven: maar liefst 93% van de Nederlandse aannemers heeft op enig moment al prefab toegepast in bouwprojecten. Des te meer reden om dit vaker te doen en meer hout te integreren in de projecten.

Prefab zit in de lift
Inmiddels is wel bekend dat houten bouwconstructies nog grotere milieuvoordelen bieden dan prefab bouwen met beton of staal. Hout is een hernieuwbare grondstof, energie-efficiënt, sterk en heeft een lagere CO2-footprint dan beton en staal. Dit maakt hout tot een aantrekkelijke keuze.

Aan alle bouwers en architecten dan ook de oproep om meer met hout te werken en veel meer te integreren in projecten en constructies. VonWood ziet ook dat prefab bouwen aan populariteit wint en die toenemende belangstelling is eenvoudig te verklaren: deze bouwmethode speelt een sleutelrol in de trend om milieuvriendelijker te bouwen. Omdat het productieproces en de assemblage plaatsvinden in een gecontroleerde fabrieksomgeving, kunnen zowel de precisie als de kwaliteitscontrole gemakkelijk op een hoog niveau worden gehouden. Dit versnelt de bouwtijd aanzienlijk, vermindert verspilling, er is geen invloed van weersomstandigheden. Prefabbouw kan projecten zelfs 20 tot 50 procent sneller opleveren dan traditionele bouwmethoden.

Versnelde duurzame woningmarkt
Als het aan VonWood ligt, zien ze liever gisteren dan morgen dat nog meer prefab houten woningen en HSB gebouwd worden. Met een vastgelopen woningmarkt en crisis in de bouwsector is echter ook beleid en regie van de politiek nodig, want de marktpartijen bepalen niet de nationale aanpak. Maar als een marktpartij als VonWood een wens mag uitspreken, dan is het deze oproep. Bovendien biedt prefab de ideale omstandigheden om uniformiteit in de bouw te garanderen waarbij volume gecombineerd wordt met esthetiek. De Nederlandse stijl van woningbouw leent zich dan ook bijzonder goed voor prefabricage, want deze bouwmethode kan gemakkelijk worden toegepast op de gestandaardiseerde woningen die vaak voorkomen.

Gezien het doel van Nederland om tegen 2030 één miljoen nieuwe woningen te bereiken, maakt de korte bouwtijd van prefab het tot een logische optie om de woningvoorraad te vergroten. Om daarnaast aan de groeiende groene nationale ambities te voldoen, maakt de toepassing van hout in de bouw het plaatje compleet. Het proces voorafgaand aan de bouw wordt ondertussen ook steeds efficiënter. Door de digitaliseringsslag in de houtindustrie, zijn de processen van boomkap tot houtzagerijen en van fabrieken die prefab-elementen produceren tot assemblage efficiënter geworden. Online platformen zoals VonWood geven bouwers bovendien sneller en uitgebreider toegang tot verantwoord en gecertificeerd hout, waarbij hun afhankelijkheden afnemen. Daarmee wordt prefab en houtbouw nog laagdrempeliger.