Afbeelding
monoliet-betonvliet

Maak een stortplan voor aanleg monolitische betonvloer

bouwcomplex
De kwaliteit van een monolitische betonvloer is afhankelijk van de kwaliteit van de samenwerking in de keten. “Aan dit soort vloeren worden hoge eisen gesteld. Daarom is het belangrijk dat de constructeur, de betontechnoloog van de betoncentrale en de uitvoerder met elkaar blijven overleggen”, stelt Wilfred Oosterling, adviseur Bouwtechnologie bij brancheorganisatie Betonhuis.
Betonhuis behartigt de belangen van alle werkgevers in de beton- en cementbranche. Betonhuis Betonmortel dat 120 centrales vertegenwoordigt, publiceerde onlangs de vernieuwde brochure Monolietvloeren.
Aanleg is teamwork “Hierin is alle kennis over het voorbereiden, verwerken en uitvoeren van deze vloeren gebundeld. Een onmisbaar naslagwerk voor alle partijen in de keten zoals werkvoorbereiders, stortploegen en uitvoerders. Zij moeten het correct verwerken van beton voor een monolitische betonvloer meer als teamwork gaan zien.” Een monolietvloer is een betonvloer met een monolithische afwerking. De vloer heeft na bewerking een glad en hard oppervlak en heeft geen afwerklaag of dekvloer nodig. Monolitisch beton heeft een lange levensduur, is circulair, kan zwaar belast worden en is eenvoudig schoon te maken.
Bepaal alles vooraf Wilfred adviseert om altijd een gezamenlijk stortplan te maken. “Wacht niet tot de betonmortel op locatie aankomt, bepaal vooraf de opstelplaats voor de truckmixer en de betonpompen en een tijdstip met de afwerker zodat hij niet onnodig hoeft te wachten. Dit resulteert in een vloer met een gelijkmatige kwaliteit over het gehele oppervlak.” Beton droogt snel dus de afwerking moet snel plaatsvinden onder de juiste omstandigheden. “Dus het stortplan moet ook maatregelen bevatten om de vloer te beschermen tegen weersinvloeden zoals zon en neerslag en situaties zoals schaduw en tocht.” Hiermee voorkom je foutjes in de uitvoering en klachten achteraf. “Fouten zoals scheuren, wijt men meestal aan het beton, terwijl de betoncentrale een belangrijke bijdrage kan leveren om dit te voorkomen. Op de bouwplaats wordt er nog weleens extra water aan de betonmortel toegevoegd; de constructeur berekent de sterkte van het beton en de hoeveelheid wapening, hier kun je niet zomaar van afwijken. Met een goed ontwerp plus de juiste werkvoorbereiding voorkom je fouten tijdens de uitvoering ” Betonhuis deelt deze kennis niet alleen met de branche, maar ook met het onderwijs door onder andere het verzorgen van gastlessen.
Brochure monolietvloeren bestellen of downloaden? De brochure behandelt de onderwerpen: levensduur, circulariteit en duurzaamheid van gestorte monolietvloeren. Ook staat het bestellen, transporteren en verwerken van beton erin beschreven. De gids kost niets en kan worden aangevraagd bij Betonhuis (info@betonhuis.nl) of bij een betonmortelcentrale aangesloten bij Betonhuis. Downloaden kan via: betonhuis.nl/monolietvloer
 
 
Lees alles over beton op onze betonpagina