‘Prachtige techniek om mee te werken’

gww
Hij bevindt zich naar eigen zeggen in een explosieve markt. Dat maakt het des te leuker en uitdagender voor Albin Droogsma, eigenaar Droogsma Technical Services B.V.. Zijn verhaal over werken in de nachtelijke uren, zware jongens en de pracht van het grondzuigvak. “Het aantal grondzuigmachines is de afgelopen vijf jaar zeker verdubbeld. Bestel je nu een machine, dan moet je rekening houden met een wachttijd van één tot anderhalf jaar bij de fabrikanten,” aldus Albin Droogsma. “Het gaat opeens heel hard. Het is zo druk onder de grond dat er bij het graven te vaak wat mis gaat. En één waterleiding of erger nog, glasvezelkabel, en duizenden huishoudens en bedrijven zitten zonder. Daardoor is er steeds meer vraag naar veilig graven.”
Grote vraag, kleine markt Albin is pas zeven jaar actief met zijn eigen bedrijf. Zijn eerste ervaring met grondzuigmachines dateert echter van langer geleden. Hij werkte een aantal jaren als monteur bij diverse werkgevers. Door een samenloop van omstandigheden in combinatie met de kansen die hij zag, startte hij met Droogsma Technical Services B.V.  Geen slechte keuze. De vraag is groot, de markt van grondzuigmachines klein. Zijn klanten zitten vooral in Nederland, België, Engeland, Ierland en Noord-Frankrijk. Het bedrijf verkoopt alleen grondzuigmachines van het Duitse merk MTS. Een bewuste keuze. “Ten eerste leveren ze goede en hoge kwaliteit. Daarnaast zijn het relatief eenvoudige machines. Vroeg of laat gaat er iets stuk. Hoe sneller je de machine weer aan de praat krijgt, hoe beter het is voor de aannemer. Des te minder vervolgschade heeft hij. Dankzij de relatief eenvoudige techniek van de MTS machines, zijn ze ook snel weer aan de gang.”
Aan de praat Het is echter niet de verkoop waar het bedrijf haar geld mee verdient.  Zoals de bedrijfsnaam al aangeeft, Droogsma Technical Services B.V., focust Albin zich vooral op reparatie en onderhoud. Ook voeren ze veiligheidskeuringen uit. Dat doen ze voor alle merken machines.  Vooralsnog zijn zij de enige in Nederland die een dergelijke technische service levert. “Wij werken niet met contracten, maar worden opgeroepen als er ergens in Nederland en de Benelux een machine met een defect staat. Plekken waar we komen zijn onder meer de grote industrie in Rotterdam en Eemshaven, maar het kan ook de binnenstad van Amsterdam zijn. In ieder geval plekken waar veel kabels en leidingen onder de grond liggen. Ons beleid is dat we binnen drie uur ter plekke zijn. In onze bestelwagens hebben we de meeste onderdelen bij de hand en in negen van de tien gevallen krijgen we de machine weer aan de praat.”
Avontuurlijk Die onvoorspelbaarheid wanneer en waar Albin en zijn werknemers in actie mogen komen, is precies wat hen zo aanspreekt in het werk. “Het is avontuurlijk. Geen dag is hetzelfde. Het klinkt misschien gek, maar het geeft best een kick als je middenin de nacht opgeroepen wordt en ergens in de modder aan de slag mag om een machine aan de praat te krijgen. Het is een prachtige techniek om mee te werken. Ik ben echt trots op mijn werk.”
Investeer in de machinist Dat trotse gevoel probeert Albin ook over te brengen op de jongens die met de machines werken of willen gaan werken. Niets is volgens hem zo belangrijk als waardering krijgen voor wat je doet. “Wil je optimaal rendement halen uit een grondzuigmachine, investeer dan in een goede machinist en geef hem ook die waardering. Daar staat of valt het werk mee. Het zijn jongens die van aanpakken weten en tegelijkertijd oog voor detail hebben.”
De ‘zware jongens’ club Omdat er nog geen officiële opleiding voor grondzuigmachinist is, er is er overigens wel één in ontwikkeling, hebben veel bedrijven moeite met het vinden van machinisten. Albin herkent dat. “Wij investeren veel in de jongens die wij kennen in onze wereld. Dat doen we in het belang van onze klanten. Het is een kleine wereld, je kent elkaar. Op Facebook hebben wij de club #zwarejongens in het leven geroepen. Daar posten we regelmatig acties op. Ook geven we leuke en handige cadeautjes weg.”
Werk met toekomst Over de toekomst is Albin meer dan positief. Het belang van technologie wordt groter. De techniek wordt ook steeds verder geperfectioneerd. Het is een prachtige branche om in te werken. Een branche met toekomst.”