Afbeelding

Nieuwe website ondersteunt bestekschrijvers bij hydroseeding

gww

Nederland wordt steeds groener. Een innovatieve zaaitechniek speelt daar een glansrol in: hydroseeding. De methode maakt het mogelijk om gelijkmatig te zaaien op moeilijk in te zaaien plekken. Een onlangs gelanceerde website gaat helpen de zaaitechniek toegankelijker te maken voor bestekschrijvers in de groeninfra sector.

Wanneer een talud niet goed ingezaaid wordt gaat de stabiliteit van de bodem snel achteruit. Een begroeide, levendige bodem voorkomt bodemerosie. Goed inzaaien is vooral onmisbaar op locaties waar bodem-stabiliteit van groot belang is. Denk daarbij aan hellingen, steile taluds, geluidswallen of waterretentie bekken. Het kan vervelende situaties opleveren als grond hier niet goed op zijn plaats blijft liggen door gebrek aan plantgroei.

Begroeiing en langdurige stabiliteit Door middel van hydroseeding kunnen deze lastig in te zaaien locaties, waar conventioneel zaaien snel wegwaait of wegspoelt, toch egaal worden ingezaaid. Het zorgt ervoor dat zaden worden beschermd tegen wind en water erosie. Wat hydroseeding zo bijzonder maakt is het natuurlijke mengsel dat gebruikt wordt. Een combinatie van mulch, water, zaden, meststoffen en bindmiddelen wordt machinaal over het in te zaaien talud gespoten. Grond en zaden blijven dankzij de samenstelling stevig op hun plaats. Dit maakt het een milieuvriendelijke en kostenefficiënte manier om begroeiing en langdurige stabiliteit te stimuleren.

De toekomst van zaaien Ondanks alle voordelen, wordt hydroseeding In Nederland nog relatief weinig ingezet. Jaap Sterk is pionier op het gebied van de innovatieve zaaitechniek en ziet bestekschrijvers vooral vastlopen op planmatige aspecten. De verplichte technische omschrijving van het project -het bestek- is namelijk net als de zaaitechniek zelf, specialistisch werk. Jaap vertelt: ‘Het opstellen van duidelijke en gedetailleerde bestekteksten voor hydroseeding projecten kan voor veel bestekschrijvers die ermee willen werken een uitdaging zijn. Door de complexiteit en de vereiste expertise op dit gebied zien we dat veel bestekschrijvers moeite hebben met het schrijven van goede bestekteksten. Een bestek samenstellen klinkt misschien simpel, maar helaas ontbreekt een basis bestektekst in de RAW. Dat wil zeggen dat Ingenieursbureaus de benodigde berekeningen en alle daarbij komende variabelen rond materialen, specificaties, verwerkingsmethoden en garantievoorwaarden van een project helemaal zelf moeten inrichten. Behoorlijk ingewikkeld. Daarvoor hebben wij de website www.bestektekst.nl gelanceerd. Een website die Ingenieursbureaus helpt bij het schrijven van kloppende bestekteksten die leiden tot het uiteindelijk gewenste resultaat.

Lancering website Via de overzichtelijke website kunnen bestekschrijvers in de groeninfra effectieve bestekteksten opstellen zonder technische hindernissen. Met een reeks voor geformuleerde secties, technische specificaties en aanbevelingen zorgt de website ervoor dat bestekschrijvers alle benodigde informatie kunnen vinden. Ze gebruiken zo eenvoudig de juiste terminologie en formules om succesvolle hydroseeding projecten te waarborgen die leiden tot het gewenste resultaat. Jaap vervolgt: ‘De website bevat een schat aan sectorgerichte informatie en technische details die van grote waarde zijn bij het opstellen van hydroseeding bestekteksten. Bestekschrijvers kunnen kiezen uit diverse aanpasbare sjablonen die voldoen aan verschillende projectvereisten en specificaties. BestekTekst.nl wordt bijgestaan door een team van deskundigen in hydroseeding. Het team biedt advies en richtlijnen om ervoor te zorgen dat de bestekteksten nauwkeurig en volledig zijn. Controle van een geschreven tekst is gratis. We hopen hiermee bestekschrijvers te ondersteunen en hydroseeding toegankelijk te maken voor de groeninfra sector’.

Meer weten? Kijk dan op: www.bestektekst.nl