Leica Geosystems introduceert innovatieve grondradar-oplossing voor detectie van ondergrondse kabels en leidingen

installatie
Leica Geosystems, een onderdeel van Hexagon, heeft de Leica DSX gepresenteerd, een draagbare grondradar (Ground Penetrating Radar, GPR) voor de detectie van ondergrondse kabels en leidingen. De DSX is ontwikkeld om de registratie van bodemgegevens te vereenvoudigen en de gegevensverwerking te automatiseren. De nieuwe GPR-oplossing maakt het mogelijk om ondergrondse voorzieningen met de hoogst mogelijke nauwkeurigheid gemakkelijk en veilig en detecteren, in kaart te brengen en te visualiseren,
“We hebben de Leica DSX ontworpen voor gebruikers met beperkte GPR-kennis die ondergrondse voorzieningen op een eenvoudige, snelle en betrouwbare manier moeten opsporen, vermijden of in kaart brengen”, aldus Ola Rollén, President en CEO van Hexagon. “Met deze oplossing voor ondergrondse kabels en leidingen maken we de GPR-technologie toegankelijk voor nieuwe categorieën gebruikers, die nu bij elke graafklus nog veiliger kunnen werken.”
Een onderscheidend kenmerk van de DSX is de intuïtieve software, DXplore, die verschillende radarsignalen samenvoegt en vertaalt naar gebruiksvriendelijke en intuïtieve rapportages en scans. In tegenstelling tot bij andere GPR-oplossingen hoeven DSX-gebruikers dus geen ervaring te hebben met onbewerkte radargegevens en hyperbolen. DXplore maakt namelijk gebruik van een slim algoritme om binnen enkele minuten digitale utiliteitskaarten te genereren. Terwijl de gebruiker nog in het veld werkt, krijgt hij de resultaten al te zien. De kaarten die de software aanmaakt, kunnen bovendien worden geëxporteerd naar Leica DX Manager Mapping, Leica ConX of andere nabewerkingssoftware, waarna de data verder gebruikt kunnen worden in bouwmachines of gecombineerd kunnen worden met andere gegevens.
De DSX is een van de vele innovatieve oplossingen die onlangs gepresenteerd werden op HxGN LIVE 2019, Hexagon’s jaarlijkse conferentie op het gebied van digitale technologie.