HECO biedt meer mogelijkheden voor de houtbouw

installatie
HECO Schrauben, de Duitse schroevenspecialist, breidt de toepassingsmogelijkheden van twee belangrijke producten voor verbindingen in houtconstructie uit, dankzij de nieuwe ETA-goedkeuring voor de HECO-WB draadstangen en de goedkeuring voor de toepassingen van HECO-TOPIX houtschroef in constructies met hardhout.
De HECO-WB draadstangen hebben nu de Europese goedkeuring ETA-19/0129 voor verbindingen in dragende houtconstructies gekregen. In de toekomst zal deze upgrade van de eerdere algemene goedkeuring van de Duitse bouwinspectie het gebruik van de draadstangen in heel Europa vergemakkelijken. Met ETA-goedkeuring is nu ook een CE-markering mogelijk.
Draadstangen goedgekeurd voor grotere duw- en drukkrachten In de nieuwe ETA-goedkeuringen zijn de toepassingsmogelijkheden voor de HECO-WB draadstangen uitgebreid. Nieuw is dat de draadstang het opvangen van naast schuine trekkrachten nu ook geschikt is voor verstevigingen voor de opvang van duw- en drukkrachten zonder het tijdrovende gebruik van lijm. Een ander voordeel: de karakteristieke treksterkte van de HECO-WB is met ongeveer 10 procent verhoogd. Dit vermindert het gebruik van materialen en biedt een grotere marge tijdens de constructie. Toepassingsvoorbeelden zijn onder andere de versterking van zadeldakliggers, gebogen liggers, het versterken van doorbraken, inkepingen en dwarsverbindingen in houtconstructies.
De gegalvaniseerde, blauw verzinkte draadstangen zijn verkrijgbaar in twee diameters - 16 en 20 millimeter - en met een uniforme lengte van 3.000 millimeter. De goedkeuring staat het inkorten van de draadstangen toe. Hierdoor zijn verbindingen met kortere draadeinden mogelijk, afhankelijk van de diameter van 128 of 160 millimeter.

HECO-TOPIX - ETA goedkeuring uitgebreid HECO-TOPIX houtschroeven zijn beproefd voor een snelle en veilige montage van houtconstructies zonder voorboren en toch wordt de kans op het splijten van het hout door het speciale ontwerp van de schroefdraad verminderd. Vanaf nu is er nog een voordeel: de Europese goedkeuring van de producten is uitgebreid voor gebruik in hardhout en beukenhout. De schroeven kunnen dus flexibeler worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen in professionele houtconstructies, zoals trappen en interieurontwerp, in de houtbouw en in de bevestiging van dakisolaties boven het dakbeschot of in gevels.
Dankzij de uitstekende prestatie van de schroeven kunnen met het goedkeuringssupplement de toepassingen worden uitgebreid. Het is dus mogelijk om de HECO-TOPIX schroeven in alle fineerhoutsoorten, dus ook in zachthout, onder een hoek van 0 tot 90 graden (voorheen 60 tot 90 graden) te verwerken. In hardhoutsoorten zoals essen, beuken, eiken en in gelaagd fineerhout van beuken mogen HECO-TOPIX schroeven met de uitgebreide goedkeuring zonder voorboren worden verwerkt. Voor beukenhout en gelamineerd fineerhout van beukenhout zijn eigen draaduittrekparameters vastgelegd, die 2,5 keer hoger zijn dan voor zachthout. De kracht van het kopklemvlak is twee keer zo hoog als van andere materialen. Bevestigingen kunnen dus nauwkeuriger en goedkoper worden gerealiseerd.
Goed om te weten: de goedkeuringsuitbreiding is al opgenomen in de huidige versie van de calculatie software HCS van HECO. In de module houtverbinding kunnen de verschillende bouwmaterialen worden gekozen om de meest economische samenstelling van de bevestigingen te bepalen. Bovendien zijn alle goedkeuringen en specificaties van HECO-bevestigingsmiddelen beschikbaar op de HECO-website op www.heco-schrauben.nl.