Veilig werken met een rolsteiger

installatie
Valongevallen zijn het meest voorkomend. Door het opbouwen vakkundig uit te voeren en alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen, is het veilig werken met een rolsteiger.
Wat is een rolsteiger? Een rolsteiger is een vrijstaande mobiele steiger. Rolsteigers zijn uitgerust met zwenkwielen en samengesteld uit geprefabriceerde aluminium onderdelen. Zij bevatten hulpvloeren en één of meerdere werkvloeren om werkzaamheden op hoogte te kunnen uitvoeren. Hulpvloeren zijn tussenvloeren bedoeld om veilig boven te komen en de steiger veilig te kunnen opbouwen. Meestal wordt de rolsteiger opgebouwd door de gebruiker, zoals de schilder of de voeger. Ten behoeve van de veiligheid wordt bewust gekozen voor het gebruik van de steiger in plaats van de ladder. Een kamersteiger of vouwsteiger is geen rolsteiger. Tijdens het gebruik van de rolsteiger moeten werkvloeren rondom zijn beschermd met dubbele leuningen en kantplanken. Ook trappen moeten voorzien zijn van leuningen. Het beklimmen van een rolsteiger gebeurt met trappen of via het frame aan de binnenzijde door gebruik te maken van klimluiken.
Veiligheid verplicht per 1 januari 2018 De opbouwmethoden en de afspraken om veilig te werken zijn opgenomen in het A-blad Rolsteigers en zijn per 2018 verplicht gesteld. Steiger voor weinig levert steigers die aan de kwaliteits- en veiligheidseisen voldoen. De Inspectie SZW doet de handhaving waarbij zij de mogelijkheid heeft om werkzaamheden stil te leggen en het opleggen van een boete bij risicovolle werkzaamheden.
Om de rolsteiger te kunnen opbouwen dienen gebruikers trainingen te volgen. Een instructie of het lezen van de handleidingen is volstrekt onvoldoende. Gebruikers dienen kennis en ervaring te hebben over het werken op hoogte, afgestemd op de gevaren, de werkzaamheden en de omgeving van de werkplek. Het dragen van persoonlijke veiligheidsmiddelen is daar ook onderdeel van.