||
|| ||

Houtreparatie bij lage temperaturen: 3 tips van de experts

renovatie
De klok is weer verzet, de dagen worden korter en de temperaturen dalen. Met andere woorden: de winter is in aantocht! Dat betekent ook dat we weer geconfronteerd worden met winterse perikelen die onze houtreparaties beïnvloeden. Hoe ga je hiermee om? Drie praktische tips van de houtreparatiespecialisten van Repair Care. 
1. Bewaar houtreparatieproducten op kamertemperatuur Bij lage temperaturen worden houtreparatiepasta’s stug, wat het mengen een stuk zwaarder maakt. Daardoor ben je misschien geneigd om sneller - en dus te vroeg - te stoppen met mengen. Een groot risico, want een onvolledig vermengde pasta hardt niet volledig uit en kan dus nooit tot een duurzame reparatie leiden. Bewaar de producten daarom op kamer- of keettemperatuur, of in elk geval in een ruimte die warmer is dan de werkomgeving. Zo blijven de pasta’s makkelijk te mengen. 
2. Meet het vochtgehalte voordat je aan de slag gaat Als de temperatuur van een oppervlak onder de omgevingstemperatuur ligt, kan er condensatie optreden. Dit effect ondervind je als brildrager bijvoorbeeld ook wanneer je vanuit de koude buitenlucht een warme woning binnenstapt. Bij houtreparatie kan condens voor te vochtig hout zorgen, waardoor de pasta zich niet of nauwelijks aan het hout hecht. Dit risico loop je met name aan het begin van de ochtend, na een koude nacht. Meet daarom voor het fixeren altijd eerst het vochtgehalte van het hout. Dit mag maximaal 18% zijn. Start nooit met repareren als het vochtgehalte hierboven ligt. 
3. Plak de reparatie af Hoe lager de temperatuur, hoe langer het uithardingsproces duurt. De kou onttrekt warmte aan het chemische proces en dat vertraagt de uitharding. Daarbij heeft de wind vaak een versterkend effect, dat ook wel bekendstaat als de windchill-factor. Ons advies? Plak de reparatie ruim af, bijvoorbeeld met bubbeltjesplastic. Zo creëer je een geïsoleerd ‘kamertje’ waarbinnen de lucht stilstaat, wat zorgt voor een snellere uitharding. Daarnaast is het advies natuurlijk om een reparatiepasta te gebruiken die toepasbaar is bij lagere temperaturen. Zo ben je altijd verzekerd van acceptabele uithardingstijden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Repair Care staat voor totaaloplossingen in duurzaam houtherstel en -onderhoud. Naast een breed assortiment aan hoogwaardige producten voor houtreparatie voor de professionele markt, bieden we gecertificeerde opleidingen in het behandelen van houtrot en -schade. Ook verzorgen we projectbegeleiding, geven we advies en zijn we een vertrouwde samenwerkingspartner voor woningcorporaties. Repair Care is wereldwijd actief en marktleider in Nederland, Engeland en Duitsland. Meer weten? Ga naar www.repair-care.nl.
||
||