Afbeelding

BOUWMATERIAAL KOPEN: WAAR MOET JE OP LETTEN?

renovatie

Is het weer zover? Heb je weer grootse plannen om het huis aan te pakken, of ga je dan eindelijk dat schuurtje helemaal zelf in elkaar zetten? Belangrijk hierbij is dat je over goed bouwmateriaal beschikt. En dat alleen al kan een beste klus zijn.

Om je hier nog bij te assisteren, hebben wij enkele tips voor je opgesteld die je misschien helpen bij het bouwmaterialen kopen. Laten we direct de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan!

Bepaal je budget

Het is belangrijk om te weten hoeveel geld je ongeveer te besteden hebt alvorens je begint met inkopen. Hoeveel kan je maximaal besteden? Hoeveel zou het hier indien nodig nog van af mogen wijken? Moet je er geld voor lenen en zo ja, hoe ga je dat afbetalen?

Het vaststellen van je budget voorkomt impulsaankopen, of luxeartikelen die je eigenlijk ook wel goedkoper kan krijgen, of misschien niet eens nodig hebt. Heb je budget over na het maken van je inkoopplan? Dan zou je nog kunnen kijken of je luxere materialen kan kiezen.

Stel een inkoopplan op

Voor je inkoopplan zoek je grondig uit welke materialen en gereedschappen je allemaal behoeft en noteert alles wat je nog niet hebt. Bij elk artikel noteer je de prijs, of eventueel zelfs twee: één goedkopere variant en één een duurdere die jou beter lijkt. Moet je toch besparen op je plan, dan kan je de duurdere artikelen schrappen.

Vergeet niet om bij je inkoopplan rekening te houden met verzendkosten, eventuele uitbesteding en kortingen op bulkbestellingen. Wanneer je je inkooplijst vergelijkt met je budget, kan je waar nodig en mogelijk je inkoopplan aanpassen. Extra tip: koop zoveel mogelijk duurzame materialen voor besparing op langere termijn.

Houd rekening met de opslag

Weinig grote projecten zijn in één keer gebouwd. De kans is dus groot dat jij een deel van je bouwmaterialen ergens apart moet houden zolang niemand ze gebruikt. De grote vraag is hier natuurlijk: waar doe je dat? Heb je een garage? Hoeveel past daarin? En staan de materialen er niet in de weg?

Een opslagruimte huren is ook een optie, maar dan ben je aanzienlijk duurder uit en moet je ook steeds op en neer om je spullen op te halen. Een container in de buurt van het bouwproject zou ook nog een optie kunnen zijn, maar dan moet je niet alleen rekening houden met hogere prijzen, maar ook dat de container niemand in de weg staat. Hoe je het ook aanpakt, belangrijk blijft dat je zorgt dat je materialen droog en zo stofvrij mogelijk opgeborgen zijn.

Vraag advies

Vele handen maken licht werk, en dat geldt ook voor bouwprojecten. Om hulp vragen is niet erg, dus schroom ook vooral niet dit te doen. Kom je ergens niet uit, of twijfel je of je wel over de juiste materialen of gereedschap beschikt? Vraag dan bij een doe-het-zelfzaak of bouwbedrijf wat je het beste kan doen. Ook kan je een aannemer inschakelen, maar dat gaat je natuurlijk extra kosten.

Ook kan je altijd de aanbieder van de producten om raad vragen wanneer je ergens tegenaan loopt. Koop je bijvoorbeeld Milwaukee gereedschap, maar twijfel je of deze wel geschikt zijn voor jouw klus, neem dan rustig contact op met de aanbieder. Want samen krijg je elke klus het snelst geklaard!