electricien-bouwmagazine

Een elektricien is alleen bezig met elektriciteit. Dat is wat de meeste mensen zullen antwoorden als je vraagt naar het werk van een elektricien. Hier zit natuurlijk meer achter dan dat. Elektriciens zijn belangrijk voor iedereen, omdat elektriciteit gevaren met zich mee kan brengen wanneer het niet goed aangelegd wordt. Maar wat doet een elektricien nou precies? En hoe kan je een elektricien worden? Lees het allemaal hieronder.

Aan de slag als elektricien
Het beroep elektricien klinkt misschien makkelijk, maar niets is minder waar. Elektriciteit is tegenwoordig overal te vinden. Kijk maar eens om je heen. Om een elektricien te worden, moet je een technische opleiding volgen. Een technische studie wordt op verschillende niveaus gegeven. Tijdens de opleidingen komen diverse onderwerpen aan bod. Na je opleiding kan je specialiseren in een bepaalde richting.

Je kan na je opleiding bij een bedrijf gaan werken als elektricien Rotterdam, maar je kan ook zelfstandig aan de slag. Zorg ervoor dat je een goed diploma hebt die je kan aantonen. Het is belangrijk dat mensen kunnen zien dat je te vertrouwen bent en weet wat je doet. De wereld van elektriciteit verandert hiernaast continu, blijf je daarom verdiepen en verbreden.

Belangrijkste werkzaamheid
Waar houd je je mee bezig wanneer je een opleiding hebt afgerond? Een elektricien is vooral bezig met het aanleggen van elektriciteit in bijvoorbeeld de nieuwbouw. Dit moet op een zorgvuldige manier gebeuren, omdat het veilig moet zijn voor iedereen. Bij het aanleggen van elektra komen verschillende wettelijke zaken aan bod waar de elektricien rekening mee moet houden.

Een elektricien Utrecht weet dus bijvoorbeeld hoe je bepaalde kabels of een groepenkast op een correcte manier aanlegt. Woon je in een ouderwets huis en zitten je stopcontacten op een vervelende plaats? Of wil je de verlichting verplaatsen? Ook dit kan een elektricien allemaal voor jou regelen.

En verder
Naast het aanleggen van elektriciteit zorgt een elektricien onder andere voor het onderhouden van elektrische installaties. Dit is minstens net zo belangrijk als het correct aanleggen van elektra. Zorg daarom dat je af en toe een controle laat uitvoeren. Een elektricien weet namelijk precies waar hij op moet letten.

Is je verlichting kapot? Of heeft een stopcontact het begeven? Dan kan je hiervoor ook een elektricien inschakelen. Een elektricien repareert namelijk elektrische apparaten. Sommige reparaties kan je niet zelf uitvoeren, omdat het te gevaarlijk wordt. Door een ervaren elektricien in te schakelen, heb je zekerheid dat je apparaten goed worden gerepareerd.