5 tips om meer veiligheid te creëren binnen jouw bedrijf

renovatie
Veiligheid binnen een bedrijf, het is een cruciale factor, maar meestal sta je er pas bij stil wanneer het te laat is. Proactief denken is de boodschap! Beter voorkomen dan genezen. Je wil toch zoveel mogelijk gespaard blijven van menselijk leed en ook schadeclaims zijn een doorn in het oog. Hieronder vind je 5 tips die je al een heel stuk op weg helpen om de werkplek veiliger te maken.
1. Opgeruimd staat netjes Spullen die zomaar rondslingeren zijn gevaarlijk. Wist je dat struikelen, vallen en uitglijden de meest voorkomende oorzaken van arbeidsongevallen zijn? Wijs je werknemers op deze gevaren en spoor hen aan om alles steeds netjes achter te laten.
2. De juiste bedrijfsvloer Een vloer kan mooi zijn. Maar in een bedrijf moet hij vooral goed zijn. Niet te glad dus en zonder barsten of scheuren. Zit er sleet op je vloer? Laat er dan een nieuwe aanbrengen. Dit hoeft niet omslachtig of immens duur te zijn. Een epoxyvloer bijvoorbeeld is snel geregeld en heeft alle kwaliteiten die een bedrijfsvloer nodig heeft.
3. Safety first met de juiste werkkleding Wanneer de functie het vereist, is het essentieel en verplicht dat werknemers en bezoekers de juiste beschermingsmiddelen dragen. Denk maar aan veiligheidsschoenen voor wie werkt met zware gereedschappen, een helm voor wie met een stelling te maken heeft of mondkapjes, gehoorbeschermers, fluorescerende jasjes en zoveel meer.
4. Kwaliteitscontrole Niet enkel de afgeleverde stukken moeten aan de vereiste kwaliteit voldoen, ook de machines moeten naar behoren werken en vergen een regelmatige controlebeurt. Laat dit werk over aan iemand die er verstand van heeft, zodat je verzekerd bent van de ideale machines en omstandigheden waarbinnen je werknemers aan de slag gaan. De specialist mag uiteraard niet vergeten om de machine te vergrendelen tijdens de onderhoudsbeurt.
5. Veiligheid heb je ook zelf in de hand Ook het menselijk gedrag maakt deel uit van de veiligheid op de werkvloer. Zorg dat iedereen weet wat hij moet doen en de zaken ernstig neemt. Zorg voor een duidelijke belijning zodat de werknemers letterlijk niet buiten de lijntjes gaan kleuren. En denk eraan: goed begonnen is half gewonnen. Iedereen binnen het bedrijf moet op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften en nooduitgangen. Houdt regelmatig een bijeenkomst om deze kennis op te frissen en duid alles goed aan met pictogrammen. Een gewaarschuwd man of vrouw is er namelijk twee waard.