3 tips bij het verwijderen van een draagmuur

bouw

Er kunnen verschillende redenen zijn om een draagmuur te verwijderen. Misschien wil je wel van twee kleinere kamers één grote kamer maken of wil je de ruimte op de benedenverdieping ruimtelijker maken. Soms is het niet eens de bedoeling om de gehele muur te verwijderen, maar wil je hier simpelweg een deur in plaatsen of een bredere doorgang creëren. Bij een dragende muur vraagt dit echter wel om de juiste voorbereiding. Als deze niet op de juiste manier wordt verwijderd of vervangen, dan kan dit tot potentieel gevaarlijke situaties leiden. Wees je ervan bewust dat je nu met de constructie van de woning rommelt. Als dat niet goed gaat, kunnen er scheuren of verzakkingen ontstaan. In het ergste geval kan het gewicht niet meer goed gedragen worden en stort het huis gedeeltelijk in. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er secuur gewerkt wordt. Een draagmuur verwijderen en balk plaatsen is namelijk echt mogelijk, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Hieronder vind je drie tips die hierbij van pas kunnen komen.

1. Tijdelijke steunpunten bouwen

Een goede voorbereiding is noodzakelijk bij het verwijderen van de draagmuur. Voordat deze (deels) verwijderd kan worden, is het bijvoorbeeld eerst belangrijk om een aantal tijdelijke steunpunten te bouwen. Deze zijn nodig om het gewicht op te vangen tijdens de verbouwing. Dit geeft de vloerbalken iets om op te zitten terwijl een permanente constructie wordt gebouwd. 

2. Weet wat er in de muur zit

Het is niet altijd duidelijk welke verrassingen nog in de muur ontdekt worden. Vooral bij oudere woningen kan dit complex zijn. Denk bijvoorbeeld aan lood dat in de muur verwerkt zit of in het ergste geval zelfs asbest. Je wil voorkomen dat deze schadelijke stoffen tijdens het verwijderen van de muur vrijkomen en ingeademd worden. Voor je eigen veiligheid is het dan ook van belang om dit eerst door een gecertificeerd bedrijf uit te laten zoeken en waar nodig te laten verwijderen, zodat je je eigen gezondheid niet onnodig in gevaar hoeft te brengen.

3. Vraag een vergunning aan

Je bent verplicht om een vergunning aan te vragen als je een draagmuur gaat verwijderen. Dit geldt voor alle verbouwingen waar de constructie van de muur wordt aangepast. Dus ook als je hier bijvoorbeeld een deur in wilt laten plaatsen. In het Besluit Omgevingsrecht is dan ook vastgelegd dat deze verbouwing eerst door de gemeente moet worden goedgekeurd. Hierbij worden een aantal papieren gevraagd. Zo moet je bijvoorbeeld een constructieberekening kunnen tonen. Op die manier kan worden verzekerd dat de verbouwing veilig is en de constructie van de woning niet tot potentieel gevaar hoeft te leiden.