Een veilige en aangename werkplek creëren als baas

installatie
Als baas, chef of teamleader ben je verantwoordelijk voor de werknemers onder jou. Het is dan ook logisch dat je wilt dat de werknemers graag naar hun werk komen en hun werkzaamheden goed en veilig kunnen uitvoeren. Om dit in goede banen te laten lopen, geven we je graag wat tips.
  1. Uit je voldoening In veel bedrijven is het altijd druk-druk-druk en gáán. Daarvoor werken de werknemers hard. Als verantwoordelijke kun je je daar soms in verliezen, waardoor werknemers zich niet gewaardeerd voelen voor hun harde werk. Vergeet daarom niet om af en toe op te lijsten wat er goed gaat en je dank te uiten. En hoe cliché het ook is, je voldoening uiten met wat lekkers wordt altijd geapprecieerd. Verras je werknemers met een lekker ontbijtje met croissantjes en verse jus en iedereen gaat gegarandeerd met veel energie aan het werk.
  1. Zorg ervoor dat de werkplek veilig is Veiligheid is belangrijk in elke sector. In bepaalde sectoren, waar er wordt gewerkt in potentieel gevaarlijke situaties met gevaarlijke materialen en machines, zijn er specifieke cursussen om de veiligheid op de werkplek te verhogen. Het is immers belangrijk dat de werknemers weten hoe er veilig kan worden gewerkt en wat de wet- en regelgeving is. Maar dit is niet alleen belangrijk voor werknemers! Als je als teamleader van een team in bijvoorbeeld de bouw-, scheepvaart- of meubelsector werkt en je je op de werkvloer begeeft, dan is het belangrijk dat ook jij kennis hebt van de belangrijke veiligheidsspecificaties. Hiervoor kun je als teamleider een VCA cursus volgen. Een VCA VOL cursus werd specifiek gecreëerd voor leidinggevenden. Hiermee vergroot je je eigen veiligheid, maar ook die van de werknemers die voor je werken. Je kunt kiezen om de VCA VOL online of VCA VOL klassikaal te volgen. Uiteraard volgt er een VCA examen.
  1. Vraag inspraak van je werknemers Jij kunt als baas denken dat alles top is, terwijl je werknemers frustraties opkroppen. Vraag daarom geregeld inspraak. Wat gaat goed, wat kan beter? Er kan ook worden geopteerd voor bijvoorbeeld een halfjaarlijkse ideeënsessie, waarbij er wordt gestemd op de beste ideeën om het bedrijf te laten groeien.
We hopen dat deze tips helpen om een veilige, leuke en productieve werkplek te creëren!