WAAROM EEN NIEUWE CV-KETEL EEN NIEUWE DAKDOORVOER NODIG HEEFT

renovatie

We zijn als het goed is allemaal bezig met het verduurzamen van ons leven en daarmee ook ons huis. Sommige mensen willen volledig van het gas af, maar dat is nog niet in alle huizen mogelijk. In veel gevallen is het daarom goed om te kijken of de CV-ketel vervangen kan worden voor een duurzamer variant. Wist je dat het bij het vervangen van de CV-ketel ook nodig is om het complete rookafvoersysteem te vervangen? Je hebt bij een nieuwe CV-ketel dus ook een nieuwe dakdoorvoer nodig! We vertellen je er in dit artikel alles over!

Wat doet de dakdoorvoer?

De naam van een dakdoorvoer zegt het al. Het is een pijp die vanuit huis naar het dak loopt en daar rook kan afvoeren. In het geval van een CV-ketel zorgt de dakdoorvoer ervoor dat de CV-ketel als het ware kan ademen met de buitenlucht. De ketel heeft namelijk frisse lucht nodig om te kunnen blijven werken en moet bovendien de mogelijkheid hebben om rookgassen uit te stoten. Een dakdoorvoer bestaat uit een in elkaar geschoven dubbele pijp, waarbij de buitenste pijp de lucht naar binnen zuigt en de binnenste pijp de gassen uitstoot.

De verantwoordelijkheid

Wanneer je een nieuwe CV-ketel laat installeren is het aan de installateur om te zorgen dat er ook een nieuwe dakdoorvoer komt. Mocht er iets misgaan bij jou in huis omdat de dakdoorvoer niet vervangen is, wordt de installateur dus op het matje geroepen. Toch zijn de gevaren van een verouderde dakdoorvoer niet mals, dus het is een goed idee om altijd even te checken of de installateur zijn werk goed gedaan heeft. Dat kan een hoop ellende schelen in de toekomst.

De gevaren

Wat kan er misgaan wanneer de dakdoorvoer niet vervangen is? Het grootste gevaar is dat een verouderde dakdoorvoer kan gaan lekken. Hierdoor kunnen gassen niet meer goed afgevoerd worden en kan er koolmonoxide in huis blijven hangen. Dit kan leiden tot akelige gezondheidsproblemen en in ernstige gevallen zelfs de dood. Het gevaar van koolmonoxide is dat je het niet ruikt en dus niet doorhebt dat je eraan blootgesteld wordt.  Let op: vaak nemen installateurs de installatie van een nieuwe dakdoorvoer niet mee in de offerte voor het installeren van een nieuwe CV-ketel. Ga er dus altijd van uit dat er voor de volledigheid nog wat extra kosten bovenop je installatie zullen komen.