||
|| ||

Batterijen, de zin en onzin van de thuisbatterij

installatie
Als een van de pioniers op het gebied van hybride omvormers en een van de grootste leveranciers van residentiële omvormers in de Benelux heeft GOODWE een groot marktaandeel verworven voor deze zogenaamde hybride omvormers.  
Toch zijn er nog veel vragen rondom de diverse batterij/solar mogelijkheden. Het is met name lastige materie om uit te leggen aan de consument die ineens veel technologie in zijn woning ziet verschijnen en wat dat voor hem gaat opleveren. Doordat er veel onduidelijk is en ook vaak niet goed wordt uitgelegd zien we veel installaties die zonder batterij worden aangelegd met het idee dat doen we later wel. Dit kan echter resulteren in relatief hoge extra kosten en ruimte en bekabeling issues.

Belangrijk is het voor de installateur om goed met de klant af te stemmen waarvoor hij de batterij zou willen gebruiken, hoe de batterij optimaal te dimensioneren en hoe het systeem dan moet worden ingeregeld.
Men kan kiezen voor batterijen voor het verhogen van de zelfconsumptie, energie opslaan op momenten als je die energie niet nodig hebt zodat je die later niet uit het net hoeft te halen, het creëren van verhoogde beschikbaarheid (bijvoorbeeld voor mensen die veel thuiswerken en afhankelijk zijn van een altijd functioneren internetverbinding, computers etc), of het profiteren van het verschil tussen een hoog en laag tarief. Daarnaast kan het op sommige locaties voor b.v. het MKB niet toegestaan zijn terug te leveren aan het net waarbij de batterij er dan voor zorgt dat deze energie niet verloren gaat. Verhogen van de zelfconsumptie is op dit moment vanwege de mogelijkheid tot saldering wellicht het lastigste argument. Waarom zou je een batterij gebruiken als je het net als batterij mag gebruiken? De belangrijkste vraag hierbij is hoe lang dit zogenaamde salderen (verrekenen van opgenomen en terug geleverde stroom) nog toegestaan is en wat je moet regelen als dit inderdaad wordt verboden. Allemaal factoren om nu al rekening mee te houden.
Welke technische keuzes kan men nu al maken? In principe zijn er 3 verschillende mogelijkheden.
De retrofit omvormer. Deze omvormer kan perfect een batterij laden en ontladen en uw netwerk ondersteunen. Deze wordt toegepast wanneer iemand reeds een complete bestaande zonne-installatie op het dak heeft waarvan de omvormer niet geschikt is om een batterij te laden. De Retrofit omvormer wordt dan achter de bestaande omvormer geplaatst aan de wisselspanningskant en gebruikt de stroom opgewekt door de PV-installatie of eventueel zelfs het net, om de batterij te laden. Er zijn ook mensen die dit gebruiken puur om te profiteren van de verschillen in de prijzen van de elektriciteit(laden bij laag tarief, terug leveren bij hoog tarief)

De hybride omvormer. Dit is in principe de alleskunner. Deze omvormer regelt de optimale stroomopname uit de zonnepanelen, regelt de aansturing van de batterij en eventuele prioriteitsbelastingen, kan de export van elektriciteit afstemmen op maximum zelfverbruik en heeft een ingebouwde UPS functie. Zij kan samenwerken met zowel de batterijen van GOODWE alsook een geselecteerd aantal andere batterij aanbieders. Voordeel is de compacte bouw, de grote functionaliteit, de hoge efficiëntie zowel qua batterijmanagement alsook de omzetting van de door de panelen opgewekte energie naar door de gebruikers afgenomen wisselspanning.
De Battery ready omvormer. Dit is de omvormer die men kiest als men de installatie al wel volledig batterij klaar wil maken maar de batterij zelf fysiek nog niet wil aanschaffen. Dit is een interessante oplossing voor mensen die mogelijkerwijs eerst nog even willen sparen voor de extra kost van de batterij of heel bewust de beëindiging van de salderingsregeling willen afwachten alvorens de batterij aan te schaffen.
Voordeel van deze machines is dat de complete bekabeling in principe al bij eerste installatie kan worden geregeld. Bij plaatsing van de batterij hoeft dan alleen deenergiemeter met zijn meetspoelen worden bijgeplaatst en de licentiecode van de omvormer worden aangeschaft. Na het ingeven hiervan werkt de omvormer als een echte hybride omvormer met alle functionaliteiten.
Wat kunnen we vertellen over de batterij zelf? Allereerst leeft er bij een hoop consumenten nog de angst voor brandgevaar. Men heeft allemaal diverse filmpjes gezien op het internet van spontaan ontbrandende telefoonbatterijen met alle schade van dien. Belangrijk is het op te merken dat dit batterijen zijn met een compleet andere fysieke opbouw en materiaalkeuze. In de GOODWE batterijen wordt alleen gebruik gemaakt van Lithium-Ferro-Fosfaat cellen. Dit zijn batterijcellen die geschikt zijn voor een hoog aantal laad en ontlaad cycli maar belangrijker nog, deze hebben geen thermal runaway waardoor hoge temperaturen en brand worden voorkomen. Deze batterijtechnologie heeft zijn sporen al jaren verdiend in te telecommunicatie markt waar ze worden gebruikt als back-up batterijen. De batterijen zijn voorzien van een BMS-manager die alle cellen controleert op het juist functioneren, de temperatuur en de capaciteit bewaakt. Een perfect geregeld en betrouwbaar systeem.
Wat is het verschil tussen een laagspanningsbatterij en een hoogspanningsbatterij? Een laagspanningsbatterij bij zonnepanelen heeft typisch een spanning van ergens tussen de 46 en 56V. Dit wordt gezien als een SELV aanrakingsveilige spanning. Let echter wel op dat er wel grote stromen kunnen gaan lopen dus de installatie vraagt om dikkere kabels en natuurlijk een ter zake kundige installateur. Deze batterijen worden vaak toegepast bij enkelfase systemen met een kleine afstand tot de omvormer.
De hoogspanningsbatterij is veelal opgebouwd uit verschillende elementen, een bodemkast, batterijelementen (ca 100V per batterij) die naar behoefte aan extra back-up met extra elementen in serie kunnen worden aangevuld. Door de clicksystemen vraag dit zeer weinig installatie werk. De hogere spanning betekent ook dat de batterij op een wat grotere afstand van de omvormer kan worden geplaatst. De HV-batterij wordt meest gebruikt in combinatie met driefase systemen.
Waar plaats je de batterij? Door de IP66 bouwwijze kunnen de batterijen in theorie zelfs buiten worden geplaatst. Dit raden we echter niet aan. De batterij capaciteit is gebaseerd op gebruik bij kamertemperatuur. Als deze buiten in lagere temperaturen komt te staan neemt deze capaciteit af en is er dus minder energie beschikbaar. De Laagspanningsbatterij zien wij vanwege zijn compacte afmetingen vaak in de meterkast erbij geplaatst, in elk geval dicht bij de omvormer op de vloer of aan de muur. De hoogspanningsbatterij kan wat verder weg worden geplaatst in bijvoorbeeld een bijkeuken, kelder of schuur. Qua onderhoud heeft de batterij alleen af en toe een stofdoek nodig.
Conclusies: Kiezen voor een batterij en bijpassende omvormer vraagt een goed samenspel tussen de eindklant en de installateur, een lage prijs is hier zeker niet zaligmakend als dit naderhand veel verborgen kosten met zich meebrengt. GOODWE investeert veel tijd om de distributeurs en de installateurs te scholen zodat zij ook het juiste advies kunnen geven. Of u nu besluit voor een Hybride, een retrofit of een hybride-ready omvormer, met of zonder GOODWE batterij, met GOODWE kunt u rekenen op jarenlang plezier van betrouwbare producten net als tienduizenden klanten voor u!
||
||