Dakkap met serviceluik

416
dakkap-serviceluik-warmptepomp

Een universele warmtepompbehuizing voor schuine daken met serviceluik voor de onderhoudsmonteur. Geheel vervaardigd uit RVS en gepoedercoat op kleur.
Harold Hofhuis van Unimount was met zijn dakkap in 2019 een van de genomineerden voor de Daikin Awards. Maar die versie was nog niet voorzien van serviceluik. “Bij onderhoud moet je bij die dakkappen met een hoogwerker langs komen. Dat is voor ons geen probleem, want wij hebben een eigen hoogwerker. Maar niet alle onderhoudspartijen kunnen zomaar op korte termijn een hoogwerker regelen. Er was duidelijk behoefte aan een eenvoudiger oplossing.”

Alle pijpjes in de dakkap
De behuizing van Unimount past op daken met hellingsgraden van 30 tot 55 graden, door middel van een te stellen onderbak. Behalve voor de buitenunit van de warmtepomp, is er ook de mogelijkheid om de afblaas van de ventilatie of wtw in de behuizing te verwerken, evenals de rioolbeluchting. Hofhuis: “Het is dat je dit in de beginfase van het bouwproces al meeneemt. Gelukkig gebeurt dat steeds vaker en staan we zelfs al regelmatig in het bouwbestek.”

Onder de behuizing zit dan het luikje, dat is voorzien van gasveren, waardoor het luik niet dichtwaait. De dakkap zelf is voorzien van een ankerpunt, zodat de monteur zich kan aanlijnen tijdens de werkzaamheden. Hofhuis: “De monteur kan dus van binnenuit bij de dakkap en veilig op een trapje staan.” Het luik is inbraakbestendig (Axa raamboom) en geïsoleerd. “Het luik heeft een Rc-waarde van 1,7, gelijk aan de huidige dakramen. Tevens is het mogelijk om tegen meerprijs een Rc-waarde van 6,0 te bestellen.

Prefab
Hoewel aanvankelijk ontwikkeld voor renovatie, blijkt de behuizing vooral veel in de nieuwbouw te worden toegepast. Hofhuis: “En dat betekent dat we de hele behuizing grotendeels kunnen prefabben.” De opdrachtgever (installateur) levert dan het buitendeel van de warmtepomp aan Unimount, deze wordt samen met de behuizing en het luik door Unimount geprefabriceerd, voorzien van alle leidingwerk en werkschakelaar. Unimount biedt tevens de mogelijkheid om met eigen autolaadkraan het geheel te plaatsen op locatie. “De installateur heeft in dit geval geen werkzaamheden meer op het dak.”