De verschillen tussen het verwarmen via amorfe en koolstofvezel

409

Een vloer kan met verschillende verwarmingselementen elektrisch worden verwarmd. Denk aan koolstofvezel, ook wel beter bekend als carbon, maar bijvoorbeeld ook amorfe metaal. In dit artikel leggen we deze twee verwarmingselementen naast elkaar.

Wat is amorfe?
De verwarmingstechnologie die Dutch Heating Products voor infrarood vloerverwarming is gebaseerd op een amorfe metaallegering. Deze metaallegering staat ook wel bekend als metaalglas. Door de gesmolten legering zeer snel te koelen (met soms een snelheid tot wel 1.000.000 graden per seconde) wordt een amorf verwarmingselement geproduceerd.

De amorfe metaallegering biedt unieke mechanische, anticorrosie-, slijtvaste en magnetische eigenschappen en is hierdoor in veel opzichter beter dan andere metalen. Zodra de amorfe vloerverwarmingsmatten of vloerverwarmingslinten op elektriciteit zijn aangesloten, wordt het een infrarood verwarmingssysteem dat vele malen effectiever is dan gewone verwarmingsdraden.

Het infrarood verwarmingsproduct is een veilige warmtebron omdat het elektromagnetische veld klein is, waardoor het voor zowel mens als dier onschadelijk is. Ook reageert het door de eigenschappen die het amorf metaal heeft erg snel. De opwarmtijd is sneller dan andere verwarmingselementen. Door de slijtvaste eigenschap is de deze vorm van vloerverwarming onderhoudsvrij.

De belangrijkstee verschillen tussen amorfe en koolstofvezel
Zowel amorfe als koolstofvezel verwarmingselementen zijn duurzame opties en reduceren energieverbruik ten opzichte van het verwarmen door middel van de (hybride) warmtepomp.

Op het gebied van verwarming en gebruik leveren ze (bijna) exact dezelfde voordelen. Echter zijn er wel een paar belangrijke verschillen bij de keuze tussen de twee type verwarmingselementen:

– Formaat. De amorfe infrarood vloerverwarming bestaat uit matten die iets dikker zijn dan de folie die bij koolstofvezel hoort. Beide oplossingen nemen overigens weinig ruimte in beslag.
– Prijs. Amorfe is in aanschafwaarde hoger dan koolstofvezel.
– Duurzaamheid. De folies die zijn gemaakt van koolstofvezel zijn fragieler en daardoor gevoeliger voor beschadiging. De amorfe matten zijn veel robuuster.

Amorfe vloerverwarming, carbon vloerverwarming of een combinatie van beide?
Bij het verwarmen van een woning heeft amorfe infrarood vloerverwarming de voorkeur boven carbon infrarood vloerverwarming.

De optie om deze twee verwarmingselementen te combineren kan ook en is bijvoorbeeld bij grotere ruimtes, met name kantoren en/of bedrijfshallen, de moeite waard om te overwegen. Zo kan ervoor gekozen worden looproutes en kantoorplekken te verwarmen met infrarood vloerverwarmingsmatten en de overige plekken met carbonfolie. Zo blijft alles efficiƫnt verwarmd,

Heb je interesse voor amorfe infrarood vloerverwarming en ben je benieuwd wat dit type vloerverwarming kan betekenen voor jouw woning en stroomverbruik? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan!