Volgens een recente studie kiest of gebruikt ongeveer 40% van de werknemers gehoorbescherming op een verkeerde manier. Als u in een lawaaierige omgeving werkt en dagelijks aan lawaai wordt blootgesteld, is dat een enorm risico voor uw gehoor. In dit artikel zoomen we in op de verschillende gehoorbescherming die gehoorschade voorkomen.

Gehoorbeschermers kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld: passieve en elektronische gehoorbeschermers:

Passief

  • Oordoppen (wegwerp oordopjes, herbruikbare oordoppen en otoplastieken)
  • Gehoorkappen (met hoofdband, nekband of helmbevestiging)

Elektronisch

  • Elektronische oordopjes
  • Elektronische / actieve oorkappen (communicatief en/of bluetooth)

Oordopjes worden in het oor gestoken om geluid tegen te houden, terwijl oorkappen over de oren passen en een afdichting vormen die geluiden buiten houden. Beide bieden uitstekende gehoorbescherming, maar de beste keuze hangt af van het geluidsniveau waaraan u wordt blootgesteld. Oorkappen zijn doeltreffender bij (plotselinge) hogere geluidsniveaus, terwijl oordoppen misschien de beste comfort en eenvoud met zich mee brengen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van gehoorbescherming
Bij het kiezen van gehoorbescherming is het belangrijk om na te gaan met welke blootstellingsniveaus je te maken hebt. Het risico op gehoorschade is laag wanneer het niveau gedurende 8 uur minder dan 80 decibel is.

In veel werkomgevingen moet u rekening houden met verschillende fysieke omstandigheden. Als het geluid continu aanwezig is, kies dan voor passieve oorkappen met een hoge demping die uw gehoor voortdurend goed beschermen. Is het geluid afwisselend en heeft u te maken met plotseling harde geluiden? Dan is het verstandig om te kiezen voor actieve oorkappen die het gehoor door elektrische signalen actief beschermen boven de 82 decibel.

Als u zich de hele tijd bewust moet zijn van uw omgeving is het ook aan te raden om een communicatieve oorkap te dragen. Op deze manier kunt u altijd communiceren met collega’s op de werkvloer en elkaar op de hoogte houden in verschillende omstandigheden.

Als gehoorbescherming niet prettig aanvoelt op de oren, is de draagbaarheid beperkt en lijdt de veiligheid van de gebruiker eronder. Vraag bij twijfel uw werkgever om advies over welke gehoorbescherming voor u geschikt is en het beste bij uw wensen past.