Kavel 1N2: Het nieuwe bouwen met Concremote

bouw
Bouwtechniek en logistieke deskundigheid komen in ultieme vorm samen bij de bouw van 1N2. Deze nieuwbouw is onderdeel van het project Gare du Nord: een nieuwe gemengde wijk rond het Amsterdamse OV-knooppunt Station Noord. De mini-bouwlocatie op postzegelformaat vraagt daarbij om mensen en middelen die ‘maxi-prestaties’ leveren. Concremote, Doka’s sensor waarmee de ontwikkeling van de betonsterkte kan worden gevolgd, is daar een goed voorbeeld van.
In het Stationsgebied van het nieuwe Centrumgebied Amsterdam-Noord - bij het beginpunt van de veelbesproken Noord/Zuidlijn - verrijst een compleet nieuwe wijk die bestaat uit verschillende kavels. Heddes Bouw & Ontwikkeling realiseert hier op kavel 1N2 184 appartementen, ruim 300 hotelkamers en 177 studentenwoningen. Opdrachtgever is de bouwcombinatie CZAN, waarin gebiedsontwikkelaar AM en Blauwhoed participeren. De hotelkamers gaan deel uitmaken van de WIN hotels, terwijl De Key de studentenwoningen zal gaan verhuren. De appartementen zijn aangekocht door Altera dat deze vervolgens gaat verhuren.
Monitoren betonontwikkeling De bebouwing bestaat uit een onderbouw van negen etages. Er komen twee torens; één van dertien etages en één van 23 etages. De woontoren heeft een hoogte van circa 70 meter. De studentenhuisvesting is zo’n 45 meter hoog en kraagt 6 meter uit over het bestaande busstation. De ruwbouw wordt geheel in beton uitgevoerd.
Daarbij is het niet alleen zaak om het bouwtempo hoog te houden, maar ook om zo slim mogelijk gebruik te maken van materiaal. Iedere onnodige onderstempeling moet op de beperkte omvang van de bouwlocatie worden voorkomen. Om aan beide voorwaarden te kunnen voldoen, koos Heddes Bouw & Ontwikkeling voor het gebruik van Concremote, Doka’s betonmonitoringsensor waarmee de betontemperatuur wordt gemeten en de sterkteontwikkeling in de betonconstructie wordt berekend.
Concremote Met deze sensor kan de ontwikkeling van de betonsterkte exact worden gevolgd. De sensor wordt eenvoudig in het verse beton aangebracht. Aan de onderzijde bevindt zich de sensor die continu het verloop van de betontemperatuur meet. Is de sensor eenmaal in het beton geplaatst dan legt deze zelfstandig contact met  het Concremote datacentrum. Gegevens van de sensor  worden op het Concremote-webportaal geplaatst waar real-time de ontwikkeling kan worden gevolgd. Voor het gebruik van Concremote wordt gewerkt met een ijklijn die door de betonfabrikant bij het gebruikte betonmengsel is aangeleverd. Deze ijklijn is opgenomen in het Concremote datacentrum en wordt gecombineerd met de gegevens die van de Concremote-sensor binnenkomen.
[caption id=”attachment_213158” align=”alignnone” width=”1000”] Beeld: Heddes Bouw & Ontwikkeling | Fotografie: Catch Your Moment[/caption]
Sneller, veiliger en goedkoper Op de vraag waarom er juist voor Concremote is gekozen, antwoordt Leon Telleman van Heddes Bouw & Ontwikkeling: “Bouwen is mensenbusiness. Tegelijkertijd wil je als bouwbedrijf de kwaliteit van je werk kunnen waarborgen. Een thema dat bovendien steeds belangrijker wordt: het toezicht en de controle op maar ook de waarborging van de kwaliteit van een bouwproject komt steeds vaker bij de aannemer te liggen. Daarvoor heb je gegevens nodig want alleen door te meten, ben je in staat om bepaalde zaken zeker te weten.  Hoe mooi is het dat je dat concreet kunt vastleggen met deze sensor? Als bouwbedrijf wil je zeker weten dat een vloer voldoende is uitgehard om te worden belast. En hoe nauwkeuriger je dat weet, hoe sneller je kunt beginnen aan de volgende vloer. Door met Concremote te werken, weet ik nu exact wanneer ik de onderstempeling weg kan halen. Niet denken maar zeker weten. Ik wil geen vloer hebben die straks allemaal dwarsscheuren vertoont.” Zijn collega Casper Manshanden vult aan: “Ontkisten op je op gevoel is er met Concremote niet meer bij. Ik ontvang nu een sms’je met de melding ‘De vloer is klaar, ontkisten maar.’ Beter kan toch niet? En dat allemaal draadloos! Dat betekent voor ons: geen gedoe meer met zware accu’s en bedrading.”
Slim en gebruiksvriendelijk werken Dat die slimme manier van werken tal van voordelen biedt, is al snel tijdens het gesprek duidelijk. Leon Telleman: “Door met Concremote te werken, besparen we een extra doorstempelingslaag. Dat betekent dat we een aantoonbare kwaliteit realiseren tegen lagere kosten. We hebben continu zicht op de ontwikkeling van de betonwaardes wat niet alleen handig is voor de vloeren maar ook voor betonsterktebepaling van de balkons aan de appartementen.” Over zijn ervaringen als gebruiker vertelt Casper Manshanden: “Het werken met Concremote is erg gebruiksvriendelijk. Bovendien zijn de tabellen en grafieken zeer overzichtelijk. Op de bouwplaats zelf speelt nog eens mee dat de accuduur van de sensoren uitstekend is en je door de draadloze uitvoering geen gedoe hebt met  allerlei draden.”
[caption id=”attachment_213159” align=”alignnone” width=”1000”] Beeld: Heddes Bouw & Ontwikkeling | Fotografie: Catch Your Moment[/caption]
 
 
naar Doka bedrijfspagina