Afbeelding
Panasonic Business-geofencing

On-site digitalisering in de bouw loopt achter

bouw
De digitalisering in de bouw is al jaren in volle gang; ontwerpen en bouwtekeningen worden digitaal gemaakt en via BIM worden de gegevens over de gehele duur van het bouwproject gestandaardiseerd beheerd. Op de bouwplaats zelf staat de digitalisering echter nog in de kinderschoenen. Dat terwijl verdergaande digitalisering op de plek waar het bouwproject daadwerkelijk wordt gerealiseerd zorgt voor een hogere productiviteit doordat de kans op fouten geminimaliseerd wordt.
Om digitalisatie op het bouwterrein te realiseren, dienen bouwbedrijven oplossingen te vinden voor de volgende vragen: Hoe zorg ik voor een betrouwbare en veilige IT-infrastructuur? Welke hardware is bestand tegen de zware werkomstandigheden? Hoe zit het met de connectiviteit? En hoe gaan we om met de gegevens?
Datanetwerk Op een bouwterrein kan enkel gewerkt worden met draadloze netwerken. Helaas zijn de voorwaarden hiervoor niet altijd ideaal. De grote CAD- en andere bestanden vragen bovendien om een snelle dataverbinding, dus op mobiele werkstations zijn zowel WLAN als 3G/4G LTE-dataverbindingen een vereiste om documenten op te halen en operationele gegevens aan te leveren, die vervolgens kunnen worden geĆ¼pload naar de cloud voor verdere verwerking. Omdat de zend- en ontvangstprestaties in draadloze netwerken eng gedefinieerd zijn, zijn de antenne-eigenschappen van een mobiel apparaat bijzonder belangrijk. Professionele apparaten voor gebruik buitenshuis, zoals de Toughbook 55, zijn in dit opzicht volledig geoptimaliseerd en bereiken een veel hogere datadoorvoer, zelfs onder moeilijke draadloze omstandigheden.
Hardware Digitalisering in de bouw betekent ook dat de werknemers op de bouwplaats toegang hebben tot geschikte hulpmiddelen zodat de papieren en ringbandklappers tot het verleden gaan behoren. Conventionele kantoorapparatuur is hiervoor niet geschikt, omdat notebooks en tablets bij gebruik in de buitenlucht worden blootgesteld aan zware werkomstandigheden en stof en vocht aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Zelfs met extra beschermhoesjes zijn gewone consumentenapparaten nog steeds niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Robuuste IT-apparaten die zijn gebouwd en getest voor buitentoepassingen zijn een veel betrouwbaardere oplossing.
Batterijcapaciteit Computers die in de buitenlucht worden gebruikt, moeten ten minste een volledige shift stand kunnen houden voordat ze weer moeten worden aangesloten op de stroomvoorziening. In dit verband is een goed batterijconcept met hot swapping (het vervangen van batterijen zonder het apparaat uit te schakelen) gewenst, want een stuk betrouwbaarder dan gebruik van een device met een ingebouwde batterij. Bij zonnig weer gebruikt de LCD-achtergrondverlichting veel meer accuvermogen, terwijl bij koud weer de accucapaciteit enorm wordt gereduceerd. Apparaten zoals de Toughbook 55 bieden met de standaardaccu een accucapaciteit tot 20 uur.
Op basis van de hierboven beschreven uitdagende situaties kan nu een eisenprofiel voor de hardware op de bouwplaats worden opgesteld. Waarbij het belang van een goede voorlichting niet uit het oog verloren moet worden; het is cruciaal om de medewerkers die de mobiele apparaten en software gaan gebruiken te betrekken. In de testfase zal dan blijken of de productiviteit en de gebruikerservaring permanent kunnen worden verbeterd. Met professionele computeroplossingen, zoals Panasonic Toughbook, kan de bouwsector een grote stap voorwaarts maken in on-site digitalisatie.
https://www.panasonic.com/global