Afbeelding

De noodzaak van een EHBO-koffer

bouw
Begin oktober heeft CoolSafety met veel trots alle aandelen van Safety Webshops Europe B.V. overgenomen. Dit bedrijf is vooral bekend van de website www.ehbo-koffer.nl. Naast het aanbieden van persoonlijke beschermingsmiddelen, biedt CoolSafety nu ook een compleet pakket van EHBO artikelen aan. In deze blog vertellen wij jou alles over verschillende EHBO-koffers, de inhoud van zo’n koffer en waarom dit zo belangrijk is voor organisaties.
Wat is een EHBO-koffer? Een EHBO-koffer of verbanddoos is een verzameling EHBO middelen ons helpt om zowel grote als kleine verwondingen tegen te gaan. De meeste mensen hoeven nooit een verbanddoos te gebruiken, maar als dat wel het geval is, kan het een echte levensredder zijn - vooral in de buitenlucht. De EHBO-kit is ontworpen om gemakkelijk te gebruiken in een noodgeval wanneer elk moment telt. Het is lichtgewicht, draagbaar en kan de meeste kleine noodgevallen aan. 
De verschillende EHBO-koffers Er bestaan verschillende soorten EHBO-koffers die gebruikt worden in diverse branches. Volgens de ARBO-wet is het verplicht om tenminste één EHBO-koffer ter beschikking te hebben in een organisatie. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste en meest gebruikte EHBO-koffers:
EHBO-koffer A Koffer A is het meest complete eerste hulp kit voor organisaties met meer dan 25 man. Denk bijvoorbeeld aan magazijnen, scholen, ziekenhuizen, kantoorgebouwen, sportclubs en verenigingen. De koffer heeft een groot aantal onderdelen en bevat alle essentiële artikelen die je in geval van nood nodig kunt hebben.
EHBO-koffer B Koffer B is bijna identiek aan koffer A, zo bevat deze doos dezelfde inhoud met medische artikelen, maar is deze koffer het meest geschikt voor kleinere organisaties (onder de 25 man). Als je gewone eerste hulp verwondingen en -ziekten moet behandelen, denk bijvoorbeeld aan kleine snij- en schaafwonden, insectensteken of kleine brandwonden, dan is koffer B beter geschikt.
EHBO-koffer Oranje Kruis Het Oranje kruis EHBO-koffer / BHV koffer is de enige EHBO-koffer die speciaal is samengesteld voor BHV’ers (horeca, toerisme en andere beroepsgroepen). Door het handvat is de koffer gemakkelijk mee te nemen. De certificering van deze verbandkoffer is helemaal up-to-date volgens de laatste richtlijnen van het Oranje Kruis, Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de Gezondheidszorg, inclusief vereiste certificatienummers.
De inhoud van een goede EHBO doos Het Oranje Kruis heeft een aantal richtlijnen gegeven over de aanbevolen inhoud van een eerste hulp koffer. Het is niet verplicht om aan deze richtlijnen te voldoen, echter zijn deze richtlijnen wel een aanbeveling. Bij het kiezen van een verbanddoos is het wel aan te raden om na te denken over extra medische hulpmiddelen. Soms zijn er meerdere verbandmiddelen nodig. Wel bestaat er een minimale vereiste inhoud voor een EHBO-koffer: een aantal hechtstrips, vinyl handschoenen, kleefpleisters, een eerste hulp schaar, een ideaalzwachtel, een mondmasker, ontsmettingsmiddelen, een pincet, een isolatiedeken, snel verband, verbanddoeken, vingerverband, steriele kompressen en een fixatiezwachtel. Lees hier meer informatie over de verplichte inhoud van een EHBO-koffer.
Wil jij meer weten over EHBO-koffers en andere verbandmiddelen? Raadpleeg dan een van onze specialisten op het gebied van bedrijfshulpverlening of bezoek bedrijfshulpverlening-shop.nl en ehbo-koffer.nl.