||
|| ||

SmartGrid gebruikt wereldwijd unieke technologie

bouw
Een mobiele batterij met ijzer als hoofdbestanddeel lost twee problemen tegelijk op
SmartGrid, onderdeel van Koolen Industries, heeft door middel van een intensief ontwikkelproces de ultieme batterij gebouwd – Slim, veilig, schaalbaar én ethisch dankzij het gebruik van lithium ijzerfosfaat.
Al ruim 25 jaar lang wordt lithium ijzerfosfaat gebruikt voor satellieten in de ruimte. De materiaalkeuze is vooral te danken aan de veiligheid die hieraan wordt toegeschreven. Inmiddels is het gebruik van lithium ijzerfosfaat niet langer beperkt tot gebruik in de ruimte, maar is er met het materiaal in Nederland een unieke superbatterij ontwikkeld. De techniek zorgt ervoor dat deze door Smartgrid zelf gebouwde batterij ideaal is voor de mobiele toepassing. Een kleinere variant is momenteel in ontwikkeling en deze batterij zal drempel verlagen voor een breder scala aan toepassingsmogelijkheden.
Het materiaal is geschikt voor de bouw dankzij de hoge brandveiligheid en de vervoerbaarheid waar nodig. De technologie vat namelijk geen vlam. Een bijkomend voordeel: lithium ijzerfosfaat is makkelijk te winnen en heeft een lange levensduur, namelijk minimaal 8.000 cycli. Voor de beeldvorming: een cycle van de opgeladen batterij kan 73 huishoudens 24u van elektriciteit voorzien.

Het Zwitsers zakmes: geschikt voor tal van sectoren In de bouw is altijd behoefte aan een stroomaansluiting. Het verkrijgen van stroom op de juiste plekken biedt soms nog wel een uitdaging. Het grootste voordeel van het slimme ontwerp? Met één systeem kunnen verschillende applicaties worden ondersteund, zoals netbewaking, peak shaving en shifting, energieoptimalisatie, noodstroom, hybrideoplossing met aggregaten, aansturen en het opslaan van zonne-energie. De batterij zorgt er ook voor dat bedrijven met zero emissie hun werk kunnen doen, zelfs met een kleine netaansluiting.
De batterij biedt ook een oplossing voor organisaties die geen grotere aansluiting kunnen krijgen. Netverzwaring is in veel gevallen niet of niet snel mogelijk. Daarnaast kan de batterij als buffer fungeren voor de opslag van ongebruikte duurzame energie. De pieken in de zon-uren kunnen dan worden afgevangen en bijvoorbeeld ‘s nachts worden gebruikt. Ook kan het systeem zichzelf opladen wanneer de elektriciteit het goedkoopst is. De software van SmartGrid maakt de batterijen veelzijdig en veilig, en zorgt ervoor dat bijbehorende data inzichtelijk wordt via een app. Door middel van beveiligde internetverbinding wordt het systeem 24/7 gemonitord en bewaakt.
SmartGrid binnen de visie van Kees Koolen De technologie achter de slimme batterij is ontwikkeld door pioniers van Super-B op het gebied van het toepassen voor mobiele doeleinden. Super-B is bekend van haar productie van batterijen voor onder andere race auto’s voor de Dakar-rally en merken als Ferrari en Aston Martin. Het bedrijf kan dankzij deze extensieve ervaring maar liefst 500 kWh in de mobiele batterij opslaan.
Mobiele opslag heeft een belangrijke plek binnen de visie van oprichter Kees Koolen. Hij gelooft sterk in de decentralisatie zich in alle elementen van de economie zal doorzetten, waaronder ook de energie transitie. Een grote belemmerende factor hiervoor is het net en de aansluiting daarop. Daarom is mobiele opslag en slimme besturing de oplossing om de problemen rond de aansluiting op het net af te vangen.

Ontlasting van het energienet De huidige energietransitie zorgt ervoor dat het energienet zwaarder belast wordt dan ooit, waardoor het net niet alleen instabiel wordt, maar groene stroom ook onnodig wordt verspild. Het gebruik van mobiele batterijen biedt een aantrekkelijk alternatief. Niet alleen kan opgewekte energie buiten het net worden opgeslagen, het kan zo ook makkelijker door producenten verkocht worden. Energieproducten verdienen de investering in de batterij snel terug, door middel van netdiensten uit te voeren – het aanbieden van flexibel vermogen op het net aan de netbeheerder, kan erg lucratief zijn.
Smartgrid is ook aanwezig in Den Bosch op Ecomobiel beurs op 11, 12 en 13 Oktober 2022. Ecomobiel is dé zakelijke beurs in het licht van duurzame vernieuwing in mobiliteit.
||
||