Afbeelding

Vijf oplossingen voor meer circulariteit in de gebouwde omgeving

bouw

Modulaire houten appartementen in bestaande betonnen hoogbouw, een circulaire benadering van tijdelijke huisvesting, een flexibel biomateriaal voor gevelbekleding, afgewogen hergebruik van industrieel erfgoed en een integrale ruimtelijke planningsstrategie voor Chinese steden. Aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft zetten veel masterstudenten zich in voor meer circulaire werkwijzen.

Vijf studenten van de TU Delft ontwierpen circulaire oplossingen in en rond steden wereldwijd. Zij ontvingen de Circularity in the Built Environment Graduation Awards (2022-2023). Elke winnaar geeft in een kort interview een indruk van zijn of haar afstudeerproject en legt uit hoe je tot circulaire werkwijzen komt met behulp van zorgvuldig uitgedachte ontwerpen en technieken. Maak kennis met de winnaars. 

Hoe creëer je een nieuwe woning in een Koreaans hoog flatgebouw?

In de decennia na de Koreaanse Oorlog (1950–1953) begonnen in de Zuid-Koreaanse steden hoge flatgebouwen van beton als paddenstoelen uit de grond te schieten. Deze flats worden aan het einde van hun relatief korte levensduur gesloopt en vervangen door nieuwere en grotere flatgebouwen, een bouwpraktijk die niet bepaald duurzaam is. Geïnspireerd door open-source-architectuur en modulaire bouwmethoden, koos Yeonghwa Choe voor een nieuwe benadering waarmee houten modulaire appartementen in bestaande betonnen hoogbouw gerealiseerd kunnen worden. 

Lees het verhaal van Yeonghwa Choe.

Zorgen voor beter onderdak: een circulaire benadering van tijdelijke huisvesting

Nu steeds meer mensen door klimaatverandering en conflicten van huis en haard worden verdreven, neemt de vraag naar noodopvang en tijdelijke huisvesting snel toe. In haar masterscriptie richt Julia Gospodinova zich op de praktijk van tijdelijke huisvesting en reikt ontwerpers en besluitvormers een methode aan om die praktijk meer circulair te maken. “Het is essentieel om aanvaardbare leefomstandigheden te verbinden met ecologische, sociale en economische duurzaamheid.”

Lees het verhaal van Julia Gospodinova.

Op zoek naar een flexibel biomateriaal voor gevelbekleding

Als masterstudente Building Technology ontwikkelde Samanwita Ghosh een bijzondere interesse in concepten voor herbruikbare gevelbekleding. Zou er een hernieuwbaar alternatief bestaan voor traditionele materialen als baksteen, staal en aluminium? “Uiteraard zijn er veel historische voorbeelden van gevelbekleding van leem of hout. Maar ik was op zoek naar plaatmateriaal dat toegepast kon worden op gevels met complexe geometrieën. Een materiaal dat kon worden vervormd. Zoiets zou veel architecten blij maken.”

Lees het verhaal van Samanwita Ghosh.

Plek voor handwerk en hightech: naar afgewogen hergebruik van industrieel erfgoed

Onder welke voorwaarden kunnen oude industriële gebouwen in steden ruimte bieden aan eigentijdse industrie én zo voorsorteren op een circulaire economie? Masterstudent Christiaan Hanse ging op zoek naar antwoorden en kwam tot een strategisch afwegingskader.

Lees het verhaal van Christiaan Hanse.

Het creëeren van de juiste connecties rond Chinese steden

Shiru Liu groeide op in een gemengd urbane en rurale regio in de Greater Bay Area van China (Guangdong-Hong Kong-Macao), waar ze architectuur en ruimtelijke ordening studeerde. Voor haar master in Delft besloot ze zich te verdiepen in het potentieel van deze regio voor een industriële transitie naar een circulaire en ecologische economie. “Er gebeurt momenteel heel veel, maar het ontbreekt nog aan een integrale ruimtelijke planningsstrategie voor de lange termijn. Als planoloog kan ik synergie tussen beleid, ruimte en hulpbronnen creëren.”

Lees het verhaal van Shiru Liu

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding