Afbeelding

Topcats voorziet één van ‘s werelds grootste sloopkranen van opzetroetfilters

bouw

Op 7 maart 2024 heeft Topcats in opdracht van CraneWorld B.V. opzetroetfilters geplaatst op een Caterpillar 5110B.  De monteurs zijn de filters op locatie gaan plaatsen. Een prachtige klus op een van s ’werelds grootste sloopmachines met een werkbereik van c.a. 72 meter hoogte.

 Vanwege strenge emissie-eisen van de stad Berlijn was Ber Mak, directeur van CraneWorld uit Almere, genoodzaakt om hun bijzondere sloopmachine met een dieselmotor aan te passen met opzetroetfilters. Door een goede vriend/collega Dirk Bos van Bos Operators werd hij getipt dat Topcats in Lelystad zijn probleem kon verhelpen. Nadat het contact was gelegd, maakte Topcats een voorstel voor het plaatsen van 2x een UGET 3+ D600 opzetroetfilters op de Caterpillar 5110B.

UGET 3+ D600 opzetroetfilters voor sloopkranen

 De UGET 3+ D600 is een innovatief deeltjesfilter die meer dan 99% van de vaste deeltjes kan filteren die door de dieselmotor wordt uitgestoten. De cartridges van deze filters zijn vervaardigd volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Ze zijn eenvoudig in het onderhoud en makkelijk te wisselen. De filterpatronen hebben een levensduur tot 250 gebruiksuren, afhankelijk van onder andere de motordeeltjesemissie, motorgebruiksmodus, motoronderhoudsstatus en smeerolieverbruik. Het systeem is uitermate geschikt om te gebruiken op de Caterpillar 5110B.

 ‘‘We gebruiken deze machine voor het slopen van zware industrie objecten en het opruimen van scheepswrakken. Dankzij de opzetroetfilters haalt de machine nu wel de juiste waarde van de emissie uitstoot, zodat we hem voor onze opdracht in Berlijn kunnen inzetten,’’ aldus Ber Mak. “We zijn zeer tevreden over het werk van Topcats. Echt Topservice.’’

Convenant Schoon en Emissie loos Bouwen

 Niet alleen in Duitsland moet het bedrijf zich houden aan strenge emissienormen. Ook in Nederland geldt sinds 2023 het convenant Schoon en Emissie loos Bouwen (SEB), waarmee de sector de schadelijke emissies van bouwmaterieel hoopt terug te dringen. Daarom is een efficiënt roetfilter voor machines met een dieselmotor <56kW verplicht. De emissiereductieplicht geldt voor alle bouw- en sloopactiviteiten die vergunning plichtig zijn (bouw) of melding plichtig (bouw en sloop).  Het plaatsen van opzetroetfilters op sloopkranen helpt deze reductienormen te halen.

 ‘Voor bijna iedere bouw- of sloopmachine die niet voldoet aan de emissienormen kunnen we een oplossing bieden,’ vertelt Reinier Pen, Sales Manager Topcats. ‘Behalve het plaatsen van opzetroetfilters, levert ons bedrijf ook katalysatoren voor personenauto’s. Daarnaast reinigen en reviseren we roetfilters en katalysators van vrachtwagens, bussen en machines met dieselmotoren.’

 Kijk voor meer informatie op www.craneworld.nl en www.topcatsheavyduty.com