Pilot 3D printen beton

bouwcomplex

Samen met CyBe is een pilotproject gestart voor het ontwerpen en printen van een betonnen voetgangersbrug. In deze pilot richt Antea Group zich op het ontwerpproces. De daadwerkelijke vorm van de brug wordt nog bepaald. Graag willen we alvast een tipje van de sluier oplichten.


Om de brug te kunnen printen moet rekening worden gehouden met nieuwe aspecten zoals de boogstralen van de printer en de lengte van de printlijn in verband met uithardingstijden. Uiteraard zal het ontwerp voldoen aan de normen en richtlijnen voor de belasting. Aangezien geprint beton niet omschreven staat, wordt gebruik gemaakt van een ontwerp op spanningen waarbij het ontwerp geverifieerd wordt middels ‘Design by testing’ volgens de Eurocode 1990.

Voordelen 3D-print brug

De voordelen van een geprinte betonnen brug zijn groot, namelijk:
  • Het materiaalgebruik kan geoptimaliseerd worden op basis van de belastingen die optreden. Hierdoor wordt dit geminimaliseerd wat voordelig is voor het milieu.
  • Het is het bouwproces van de toekomst. Door de automatisering van het proces van ontwerp naar printer is de arbeid beperkt.
  • Er ontstaat een vrijheid in vormgeving die bij traditioneel betongebruik niet mogelijk is. Vanuit een architectonisch oogpunt ontstaat een breed scala aan mogelijkheden.