Circulaire betonverwerker wint Internationale Innovatie Award op Expo Real München

bouwcomplex
De Nederlandse bedrijven Rutte Groep en New Horizon hebben op de Expo Real in Munchen, een van de belangrijkste vastgoedbeurzen ter wereld, de International Innovation Award in de wacht gesleept. Het belang van innovatie in de vastgoedsector wordt daarmee ook internationaal erkent. In aanloop naar de EXPO Real in München werd door het Real Estate Innovation Network AG aan 700 start-ups gevraagd mee te doen aan een competitie. Na een spannende pitch finale verkozen een vakjury en het publiek de ‘Smart Liberator’ van Rutte Groep en New Horizon tot winnaar.  
Als enige machine ter wereld is de Smart Liberator in staat uit oud beton het oorspronkelijk grind, zand en cement gescheiden terug te winnen. Een aanzienlijk deel van het cement dat in het oude beton zit is nooit geactiveerd en kan door deze gepatenteerde scheidingsmethode worden teruggewonnen en worden ingezet bij de productie van nieuw beton. De machine verbruikt bovendien minder energie dan de traditionele manier voor het breken van beton. De Nederlandse bedrijven Rutte Groep en New Horizon Urban Mining brachten de innovatie eerder al naar de Nederlandse markt, maar maken met deze Award een belangrijke stap in de internationale uitrol van het systeem.
Reductie CO2 uitstoot Beton is één van de meest milieubelastende bouwmaterialen. Met name de productie van cement zorgt er voor dat het maken van beton wereldwijd verantwoordelijk is voor 5% van alle CO2 emissie. Door het beton niet langer laagwaardig te verwerken, maar te behandelen op een manier waardoor de componenten van oud beton 100% kunnen worden toegepast op een hoogwaardige manier, wordt een reductie van zo’n 70% van de CO2 emissie gerealiseerd. Bovendien is het ook financieel een beter alternatief, waardoor de opschaalbaarheid van de uitvinding van Koos Schenk snel kan plaatsvinden.
Michel Baars, CEO van New Horizon, benadrukte tijdens de finale-pitch de grote CO2 reductie van de techniek en de positieve business-case als belangrijkste voordelen. “Natuurlijk zien we ook andere initiatieven in de markt ontstaan die met veel Europees subsidiegeld een zogenaamde nieuwe breektechniek naar de markt brengen. Ik ben er trots op dat wij met 100% Nederlands ondernemerschap en een eerlijk verhaal een fundamentele verandering voor het verwerken van beton kunnen brengen. Waarbij we juist niet ‘breken’, maar scheiden. Samen met onze opdrachtgevers gaan we de Smart Liberator-techniek  verder uitrollen. Nu ook de internationale interesse is gewekt zal dat alleen nog maar eenvoudiger gaan.”
Over New Horizon Urban Mining    New Horizon Urban Mining ziet de stad als bron en vergaart materialen en grondstoffen uit de bebouwde omgeving voor hoogwaardig hergebruik. Het bedrijf doet dat door gebouwen te ontmantelen met behoud van de waarde in plaats van ze te slopen en het afval dat daarbij vrij komt, weg te gooien. New Horizon sloopt niet, maar oogst en zorgt ervoor dat slopen over een aantal jaren geen geld meer kost, maar oplevert. Ze hebben van urban mining hun vak gemaakt. Bovendien wordt met deze manier van werken het milieu aanzienlijk minder belast door onder meer terugdringing van CO2-uitstoot. Het bedrijf ziet de circulaire economie dan ook als nieuw economisch model.
Over Urban Mining Collective  New Horizon werkt voor de levering van hybride materialen samen met gevestigde bedrijven uit de bouwwereld. Met deze partners, onder andere Icopal en ZND Dakbedekking, vormen zij het Urban Mining Collective (UMC). Zij hebben een gezamenlijke missie en werken in hun branche samen aan de innovatie die nodig is om circulair bouwen mogelijk te maken. De materialen die ze vanuit urban mining hergebruiken en op de markt brengen, zijn zichtbaar middels een gezamenlijk beeldmerk. Partners zijn: Tegelgroep Nederland, Rexel, Wavin, Knauf, Tétris, Steenfabriek Douveren, Stiho, Rensa, ABN AMRO, Thinkle, ElektroNed, FFactory (label van De Rutte Groep), NIBE, JLL, ZND en Icopal.