|
| |

Duurzamere woningen met water- besparend sanitair

bouwcomplex
Duurzaam wonen staat hoog op de nationale agenda en daar hebben alle partijen die met woningbouw en wonen te maken hebben, een rol in. Behalve het gebruik van duurzame materialen bij nieuwbouw en het verbeteren van de isolatie van bestaande woningen, is waterbesparend sanitair ook een onderdeel van dit geheel. Op een relatief eenvoudige manier kunnen woningbouwcorporaties, VVE’s en gemeentes een steentje bijdragen en milieubesparende maatregelen nemen.
Het waterverbruik in een gemiddeld huishouden In een Nederlands huishouden wordt dagelijks veel water gebruikt. Dat verbruik kan onderverdeeld worden in drinkwater dat bijvoorbeeld uit de keukenkraan komt. Daarnaast wordt er bij het doorspoelen van het toilet en tijdens het douchen eveneens veel schoon water verbruikt. Een standaard spoelbak van een toilet bevat dertien liter water. Gemiddeld wordt er per gezinslid drie keer per dag van het toilet gebruik gemaakt. Tijdens het douchen verdwijnt er twaalf tot vijftien liter water per minuut door het doucheputje. Tellen we al dat verbruik bij elkaar op, dan is dat ongeveer 40.000 liter per individuele bewoner per jaar.
Maatregelen in de woning om waterverbruik te verminderen Bewust water verbruiken is natuurlijk voor een groot deel de verantwoording van de mensen zelf. Toch kunnen beheerders, woningbouwcorporaties en gemeentes maatregelen nemen en daarbij feitelijke verspilling van schoon water verminderen. Dit is mogelijk met waterbesparend sanitair. Dit bestaat uit een spoeltoilet, of een watervrij urinoir, en een spaardouche. Nadat de bestaande voorzieningen in woningen zijn vervangen, kan het waterverbruik met de helft afnemen. 

De voordelen van waterbesparend sanitair Door minder water te gebruiken, wordt niet alleen het milieu ontlast. De kosten voor het waterverbruik zullen ook aanzienlijk afnemen, zodat het voor de bewoners ook aantrekkelijk is voor de portemonnee. Bovendien zorgt een waterbesparende douchekop er eveneens voor dat het elektriciteits- en gasverbruik afneemt, doordat er minder water opgewarmd hoeft te worden. De investering in dit type sanitair heeft een terugverdientermijn van een tot twee jaar. Het installeren van besparend sanitair is vrij eenvoudig en kan dus in de meeste bestaande woningen uitgevoerd worden. 
Hoe comfortabel is waterbesparend sanitair? De ontwikkeling van sanitair dat zorgt voor minder waterverbruik staat niet stil en de huidige ontwerpen zijn comfortabel tijdens het gebruik. Een waterbesparende douchekop zorgt voor een nevel van water en geeft dus dezelfde beleving als een standaard douchekop. Bij de wc is de waterbesparing merkbaar doordat de bijbehorende spoelbak anders functioneert dan een standaard spoelbak. Er is sprake van een kleinere inhoud en bovendien bevat de spoelbak een spoelonderbreking.
Waar moet je rekening mee houden? Het is mogelijk dat de riolering van de woning niet ingesteld is op verminderd watergebruik. Dat betekent dat er voor een goede verwerking van de afvalstoffen uit de wc niet voldoende water meekomt, met verstopping tot gevolg. Het is dus verstandig om, voordat er overgestapt wordt op de nieuwe toiletten, dit goed te inventariseren. Wordt er gekozen voor zowel een andere spoelbak als een urinoir in een badkamer? Dan is het belangrijk dat er voldoende ruimte is om beiden te plaatsen. Waarbij rekening gehouden moet worden met extra werkzaamheden om het betreffende sanitair te kunnen installeren. 
Met een collectieve aanpak om het waterverbruik in woningen terug te dringen, draag je niet alleen bij aan een duurzamere samenleving. De bewoners profiteren er extra van doordat zij kunnen besparen op de kosten van zowel het water- als het gasverbruik. 
|