Afbeelding

Installateurs met kennis van domotica hebben de toekomst

installatie

Domotica is de Big Brother die een huis slim kan automatiseren. Een huis waar de installateur domotica heeft geïnstalleerd noemen we dan ook een smarthome. We integreren met micro-electronica technische snufjes om de kwaliteit van wonen en leven te verbeteren en te vergemakkelijken. Deze technologie kan werken vanuit binnenshuis maar ook vanaf buitenshuis.

Hoe werkt domotica? In het huis zijn per functie sensoren met een ethernetaansluiting gebouwd. Deze en ook slimme apparaten met wifi of bluetooth kunnen worden gekoppeld met een Local Area Network (LAN) of een Wide Area Network (WAN) of een Smart Home Hub. Computers of smartphones (controllers) bedienen dit, bijvoorbeeld via internet en zetten daarmee actuatoren (toestellen die invloed om hun omgeving uitoefenen, bijvoorbeeld verlichting) aan.

Eindeloze mogelijkheden Het bekendst en eenvoudigst is verlichting automatisch aan te laten springen: op een bepaald tijdstip, getriggerd door bijvoorbeeld de voordeurbel, door zonsondergang of op spraak. Meer intrigerende mogelijkheden zijn: voorraadbeheer en automatisch aanvullen door bestellingen te doen, of bijvoorbeeld de kleur van het licht laten meegaan met de kleuren van een Tv-programma dat bekeken wordt. 

Andere voorbeelden:

• monitoren gas-/water-/lichtverbruik

• Voorprogrammeren van huishoudapparaten

• Reguleren verwarming/airco met bijvoorbeeld een slimme thermostaat

• Openen en sluiten van deuren/poorten/ramen/gordijnen (onder andere door slimme sloten)

• Laten zakken van zonweringen als de zon schijnt

• Een bericht sturen als de planten droog staan

Comfort, veiligheid en efficiëntie Dat domotica comfort oplevert is duidelijk. Qua veiligheid: camerabeelden van de voordeur, inbraak-, rook- en brandalarmen doorschakelen. Het kan voor gehandicapten en ouderen een groot gemak zijn waardoor zij veilig thuis kunnen blijven wonen en zelfs van buitenaf gemonitord kunnen worden. Voor efficiëntie noemen we als voorbeeld, het beheersen van apparaten tijdens de daluren voor verminderd energiegebruik.

Conclusie Domotica voor comfort, veiligheid en efficiëntie. De installateur die zo’n systeem kan aanleggen heeft de toekomst!