Nationale-Nederlanden Bank maakt Nederlanders bewust van belang gezonde lucht in huis|
Nationale-Nederlanden Bank maakt Nederlanders bewust van belang gezonde lucht in huis| |

Bij acht op de tien woningen kan de luchtkwaliteit beter

installatie
In veel woningen in Nederland valt nog wat te verbeteren aan de luchtkwaliteit in huis. Dat blijkt uit de resultaten van de Gezond Wonen Check van Nationale-Nederlanden Bank, die in vier maanden ruim 36.000 keer is ingevuld.  De check is een onderdeel van het in oktober gelanceerde Gezond Wonen-platform van Nationale-Nederlanden Bank. Hiermee wil de financiële dienstverlener het bewustzijn over een gezond binnenklimaat vergroten. ‘We zien dat het onderwerp enorm leeft. Veel mensen zijn op zoek naar informatie hoe ze de luchtkwaliteit in huis kunnen verbeteren. Ook als ze al een groen energielabel hebben’, aldus Sitske Mauritsz (directeur Hypotheken en Consumptief Krediet).
Meerderheid kookt op gas Van kleine verbeterpunten tot serieuze ventilatie-problemen: uit de resultaten van de Gezond Wonen Check blijkt dat in 79% van de gevallen verbeteringen mogelijk zijn als het gaat om gezonde lucht in huis. Vooral in de keuken kunnen grote stappen worden gezet. Zo kookt een meerderheid (56%) op gas en bij een kwart (24%) wordt de afzuiging niet altijd aangezet. Terwijl tijdens het koken schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof en verbrandingsgassen. Ook in de slaapkamer valt nog veel te verbeteren. Vier op de tien (42%) zegt in de slaapkamer geen ventilatiesysteem te gebruiken en ruim één op de drie (38%) geeft aan niet met een raam open te slapen. 5% zegt zelfs de slaapkamer nooit te ventileren. Dat terwijl frisse lucht in de slaapkamer zorgt voor meer productiviteit de dag erna en de kans op moeheid vermindert. Ook blijkt dat 14% last heeft van schimmel in de woon- of slaapkamer, wat slecht is voor de luchtwegen. ‘Driekwart geeft aan dat ze altijd met de afzuiging aan koken. De vraag is hoe effectief die afzuigkap is. Hoeveel lucht wordt er naar buiten afgevoerd? Of is er sprake van een recirculatiekap, wat bij koken op gas absoluut niet aan te bevelen is’, aldus Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO.
Op zoek naar meer kennis Volgens onderzoek van TNO voldoet 1 op de 7 van de onderzochte woningen niet aan de WHO-adviesnorm (2005) voor een gezond binnenklimaat. Het bewustzijn hieromtrent is ook nog niet zo hoog, concludeerde Nationale-Nederlanden Bank eind 2021 uit onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders. Daaruit bleek dat bijna de helft zich nog nooit in het onderwerp had verdiept en de kennis over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de CO2-concentratie in de slaapkamer beperkt is. Om Nederlanders inzicht te geven en praktische oplossingen te bieden, lanceerde Nationale-Nederlanden Bank daarom de Gezond Wonen Check. De check, die in samenwerking met TNO is ontwikkeld, werd in vier maanden door 36.282 Nederlanders ingevuld. Hieruit blijkt dat er veel interesse is voor een gezond binnenklimaat en dat men op zoek is naar informatie. ‘Je hoort veel over het verduurzamen van de woning, bijvoorbeeld door te isoleren. Zeker nu de energieprijs in rap tempo stijgt, is dat extra belangrijk. Maar ga je isoleren, dan is het ook belangrijk om goed te ventileren. Zodat je huis niet alleen duurzaam is, maar ook gezond’, licht Sitske Mauritsz toe.

Bron: www.nn.nl 
Tips voor een gezonde woning Om te helpen met het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis, deelt Nationale-Nederlanden Bank vijf praktische tips.
  1. Vermijd de schadelijke bron: rook niet in huis, beperk het branden van haardvuur en kaarsen. Kook niet op gas als je geen goede afvoer naar buiten hebt, maar schakel over op elektrisch koken als je de mogelijkheid hebt. Zet tijdens het koken altijd de afzuiging aan.
  2. Voorkom schimmels in woon- en slaapkamer door waterlekkages en optrekkend vocht vanuit de kruipruimte aan te pakken.
  3. Voorkomen is beter dan genezen: zorg altijd voor voldoende frisse lucht in huis. Ook in een goed geïsoleerde woning. Bang voor een te hoge energierekening? Investeer in een energiezuinig ventilatiesysteem.
  4. Meten is weten: hang een luchtkwaliteitsmeter met fijnstof en CO2-sensor op. Zo krijg je inzicht in je situatie thuis.
  5. Plaats goede luchtfilters in de luchttoevoer van je ventilatiesysteem of plaats luchtreinigers om ongezonde lucht te verwijderen. Zorg voor HEPA-filters in je stofzuiger.
Op het platform van Gezond Wonen vind je concrete tips per ruimte in je huis. Nationale-Nederlanden Bank is partner van Gezond Binnen.
Nationale-Nederlanden Bank maakt Nederlanders bewust van belang gezonde lucht in huis|