|
| |

Vacuümisolatie als problem solver bij volgende twee bouwsituaties. Recticel expert Hans Linders legt uit.

renovatie

Hans Linders Sales Engineer, Recticel Insulation

Bij platte daken en dakterrassen is de ruimte om te isoleren soms heel beperkt. Het is dan niet eenvoudig om met die beperkte ruimte te voldoen aan de strikte isolatie-eisen. Ultradunne vacuümisolatiepanelen bieden hier de oplossing. Hans Linders, Sales Engineer bij Recticel Insulation, geeft meer uitleg aan de hand van twee bouwsituaties. Wat zijn vacuümisolatiepanelen (VIP)? Vacuümisolatiepanelen, of kortweg VIP, zijn een nieuw soort isolatiemateriaal in de bouw om aan heel hoge thermische eisen te voldoen. Ze hebben een ongeëvenaarde isolatiewaarde van maar liefst 0,006 W/mK in de kern: panelen van 60 mm dik komen overeen met een RD-waarde van 7,50 m²K/W.
De beste manier om die hoge isolatiewaarde van vacuümisolatiepanelen te benutten, is door ze volledig in te kapselen en te beschermen voor ze de fabriek verlaten. Hierdoor wordt het risico op beschadiging beperkt. Zo heeft Recticel Insulation als bescherming de kern afgedekt met platen met hoge densiteit. Op die manier is het veel veiliger om de panelen in te zetten in de bouw. Ook heb je minder arbeidskosten bij de montage van de isolatie en ontstaat er minder schade aan de panelen.
BOUWSITUATIE 1 Een dakterras isoleren wanneer er niet genoeg ruimte is Wat als je een dakterras moet isoleren conform een bepaalde Rc-waarde, maar er is niet genoeg ruimte? Hans Linders: “Als de beschikbare ruimte beperkt is, en je wil ook de renovatie binnen de perken houden, volstaan de traditionele PIR-isolatieplaten niet meer. In dit geval kies je voor vacuümisolatiepanelen. Dankzij deze vacuümisolatie beantwoord je aan de vereiste RC-waarde, en zorg je ervoor dat je zonder extra voorzieningen of aanpassingen bij renovatie de terrasdeur probleemloos kan blijven openen. De winst in dikte van het totaalpakket, isolatie en dakbedekking, kan oplopen tot wel 80 mm! Voor een eenvoudige en efficiënte montage zorgen wij bij Recticel Insulation voor een legplan op maat.”
BOUWSITUATIE 2 Een goot in een dakterras isoleren Hoe kan je een goot in een dakterras isoleren conform een bepaalde RC-waarde als de beschikbare hoogte heel beperkt is? Hans Linders: “Deze bouwsituatie vormt best wel een uitdaging, maar je kan dit oplossen door de goot met vacuümisolatiepanelen te isoleren. Hierdoor krijg je dezelfde RC-waarde in de goot als op het dakterras. Grotere transmissieverliezen in de goot behoren op die manier tot het verleden. Vacuümisolatiepanelen van in totaal slechts 60 mm voldoen hier al aan de isolatie-eisen.”
Surf naar www.deckvq.nl en bekijk de filmpjes voor meer info.
 
|